Mit lehet tudni az erőemelésről?

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

 


pritchard_squatting.JPGMíg a testépítés inkább esztétikai sport, az erőemelés (powerlifting) egy teljesítmény orientált sport. Igaz, a két sportág versenyzői nagyjából ugyanazokat a gyakorlatokat végzik, mégis nagyon sok mindenben különbözik az említett két edzéstípus.

Az erőemelésnél nem prioritás az izmosabb, látványosabb külső, a lényeg egy adott gyakorlatban az adott szabályrendszerben, ruha segítségével (equipped), vagy ruha nélkül (raw) a lehető legnagyobbat teljesíteni, míg a testépítés elsősorban esztétikai-kozmetikai sport (testszobrászat).


Bár az erőemelésben is edzünk minden izmot, de csak annak érdekében, hogy az adott sportág gyakorlataiban minél jobban tudjunk teljesíteni, természetesen sérülés-mentesen.
Fontos tudni, az alapozás eleinte nem sokban különbözik a kezdőknél a testépítés gyakorlatival, és elveiben sincs komoly eltérés. Az alapvető különbség, hogy lehetőleg már az elején fejleszteni kell a speciális technikákhoz az alapképességeket is: például a hajlékonyság a fekvenyomás hidalási technikájának, és annak tökéletes végrehajtásának az egyik alap pillére.

Összefoglalva, egy testépítő az izomzat-kinézetéhez képest lehet nagyon erős, de lehet meglepően gyenge is. Nincs feltétlen összefüggés a kinézete és a valós ereje között. Egy erőemelőről pedig nem biztos, hogy bárki megmondaná, mennyire erős. Egy biztos csak: nagyon erős. Ehhez pedig párosulhat vékony, izmos, atletikus vagy kerekded test is.

 

Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link