EGY KIS FIZIKA

De ne ijedj meg!

 Az internet tele van különféle motivációs "sport" videókkal, hogy milyen emberfeletti erőfeszítést kívánó munkát is végzett el a delikvens valamilyen téren, és lám, héroszi kitartása meg is hozta a gyümölcsét. Általában a videó főhőse arra biztat másokat is, hogy ők is dolgozzanak nagyon keményen, mert neki is eljő a kánaán. Lehetséges, hogy ez néhányakat valóban munkára ösztönöz, ők acélosan összeszorított foggal megszázszorozzák erőfeszítésüket, és... És sokszor nem jön az eredmény a kemény "munka" ellenére, a kedvük lelohad, oda a kérészéletű lelkesedés, vissza a lehangoló start pontra. A kedves olvasó is láthatott már számos ilyen esetet. Arra gondoltunk, hogy egy az általános iskolai fizikából vett tudásmorzsával talán új megvilágításba helyezhetjük a problémát.

ostoba.jpg

 Előre is elnézést kérünk, de a cikk teljes megértéséhez szükségeltetik némi fizikai és matematikai alapismeret. Elvileg már hetedik-nyolcadikban is tanítják ezeket, de ne legyünk képmutatóak: szerintem 99%-unknak esélytelen volt ezt felfogni. A lehetőségekhez képest menet közben magyarázatokkal láttuk el ezeket az általános iskolai oktatásunk ködébe vesző fogalmakat.

 

KIINDULÓ ALAPVETÉS: a célodhoz csakis VALÓDI MUNKAVÉGZÉSEN keresztül juthatsz el!

A MUNKA fogalmát azonban érdemes tisztáznunk hobbi- vagy versenysportolóként is, mielőtt VALÓDI munkát tudnánk végezni. A fizika nevű tudományág segít most a segítségünkre.

 

A MUNKA fizikai képletét emberi nyelvre lefordítva a következőt kapjuk:

 

kifejtett erő szorozva az elmozdulás mértékével szorozva az elmozdulás valós okozási tényezőjével

W = F • d • (itt egy bonyolult matekjel lenne), ahol

work.jpg

W
az elvégzett munka (az angol Work kezdőbetűjéből), F a kifejtett erő (az angol Force - erő - kezdőbetűjéből), a d az elmozdulást jelenti (az angol displacement elmozdulás szóból) és a nem is annyira bonyolult matekjel, amibe most nem megyünk bele. Bővebben erről itt.

Ezzel ugye nem lettünk kisegítve, nézzünk példákat:

100 kg-os tolóerővel taszigálsz egy Polski Fiatot 10 méter távolságra, mert be kell tolni a közeli garázsba. Itt a kifejtett erőt a 100kg-os tolóerőd jelenti (helytelenül, mert igazából Newtonban mérjük az erőt, de ettől tekintsünk most el, mert így talán érthetőbb), az elmozdulást a 10 méter jelenti, az elmozdulás valós okozása pedig egyértelműen a te tolóerődnek köszönhető, mert Józsi haverod a fájós derekára hivatkozva nem segít, csak a sört issza melletted. Ez eléggé életszerű helyzet (minden szempontból).

Oké. Tegyük fel, hogy most megháromszorozod a tolóerőd 300kg-ra, azonban a kispolski elakad és nem mozdul egy centit sem, Józsi pedig rendületlenül csak bámul (és fájós derékkal vedel). A képlet vasszigora szerint, hiába dagadtak ki az erek a füleden is a 300kg-os tolóerő kifejtése közben, a kocsi nem mozdult el, tehát NEM VÉGEZTÉL VALÓJÁBAN MUNKÁT. Elfáradtál? Igen! Elment az időd? Igen! Haladt a járgány a garázs felé? NEM!

Átfordítva egy edzésből vett példára: most 100 kg-ot tudsz fekvenyomni. A célod 120 kg fél éven belül. Óriási erőt fektetsz az edzésbe, gyakorlatilag minden szabadidődet a teremben töltöd, elképesztő pénzeket költesz tápkiegészítőkre, mégsem haladsz egy tapodtat sem a kitűzött cél felé hat hónap leteltével. Ekkor a matek és fizika konyhanyelvünkre lefordítva valahogy így nézne ki az elmúlt pár hónapod:

ÓRIÁSI ERŐBEFEKTETÉS szorozva NULLA ELMOZDULÁS a cél felé szorozva ELMOZDULÁS VALÓS OKOZÁSA (szintén 0, mert nem okoztál semmit effektíve) = 0 (azaz NULLA) elvégzett MUNKA.

Hiába haltál meg minden edzésen az erőbedobástól, hiába izzadtál vasport és leheltél lávagőzt motivációs zenékre, ha a cél, a kívánt eredmény felé nem haladtál semmit, akkor MUNKÁT nem végeztél.

10-ways-work-smarter-not-harder.jpg

Az egész sántító fizikai hasonlatunknak ez a lényege: ha nem haladsz a cél felé, akkor nem számít milyen teátrálisan is szaggatod a vasakat, nem számít, mennyire keményen üvölt a zene a füledbe, hogy felpörögj, az sem számít ha minden mást feláldozol az életedben az edzésért és a sportért (kirúg a barátnőd pl.); csak valós, hatékony munkával tudsz előrehaladni a célod irányába. A hatékony munka pedig nem egyenlő a beletett erőfeszítéssel, és az azzal járó drámai elfáradással vagy egyéb színházzal.

Kiinduló ALAPVETÉSÜNKET remélhetőleg tehát megvilágítottuk. A célodhoz csakis VALÓDI MUNKAVÉGZÉSEN keresztül juthatsz el!

Ez a törvényszerűség az élet más területein is igaznak tűnik, minket mégis a sportbéli vonatkozása érint a legjobban. Sokszor hallottam, hogy mennyi munkát beletett valaki ebbe vagy abba, mégis elkeseredetten tapasztalja, hogy nem ért el eredményt. Nos, nekik talán segítség lehet ez a fenti képlet és hasonlat. Ha megtanulnak különbséget tenni a befektetett erő és a valós munkavégzés között, akkor talán rájöhetnek, hogy valamit rosszul csinálnak. Ehhez alázat szükségeltetik és megfigyelésre, netalántán változtatásra való hajlandóság. Munkát csak akkor végzel, ha haladsz is a cél fel - egyszerű, nem?!

Ne topogj egy helyben, kezdj el valóban haladni!


Ui: az SBD védőfelszerelésekkel javítani tudod a befektetett erő és a cél felé való elmozdulásod arányát. Munkálkodj hatékonyan. Rendelj itt.