SBD Hungary

VB, BRAZILOK, SZAMBA

Avagy árukapcsolás a FIFA-hoz, -val, -nak?

 

 

Semmi kétség, hogy a most zajló VB által megihletve az SBD gondolt egyet, és kijött egy fantasztikus új limitált szériával, a brazil válogatott - a Seleção - színeiben. 

A képek tanúsága szerint ilyen jól festettek benne a fiúk is, és a lányok is (mert ugye, egy percig nem gondoltátok, hogy a fociról lesz itt szó! Az csak a beetetés volt.)

2018-06-12-sbd-wplc-portraits0515.jpg

2018-06-12-sbd-wplc-portraits0518.jpg

mens93kg86.jpg

womens-52kg-172.jpg

womens72kg213.jpg

 

A lincshangulatot elkerülendő közöljük veletek a hírt, hogy most nagyon rövid ideig előrendelhetőek a webshop-ban vagy telefonon a szokásos módon. De tényleg rövid ideig (július közepéig)!

Igen, tényleg limitált, igen, tényleg sietned kell, ha kérnéd, és igen, NAGYON jól néz ki.

Webshop link itt!

 

Ui: A brazilok nyerik a VB-t?

ÖSSZKÉP AZ ERŐEMELŐ SPORTRÓL

 

A minap egy nagyon érdekes cikk bukkant fel a body.builder.hu oldalon. Azt hiszem ez az első magyar nyelvű összefoglalója az elmúlt évtizedekben az erőemelő sportban lezajló globális folyamatoknak. 

Az oldal szerkesztőjének engedélyével ezt teljes egészében átvettük, és közzétesszük itt.  Véletlenül (tényleg nem volt hozzá közünk), még az sbdhungary.hu oldalt is megemlítik benne. Köszönjük a szerzőnek és a body.builder.hu -nak!

ITT olvasd el a cikket.

 

Az ország legjobb erőemelő edzője

A szovjet súlyemelő tudás átmentése

 

Az internet segítségével rengeteg kiváló erőemelő szakmai videó, oktatás, sőt online edzés is hozzáférhető. Haladni kell a korral.

Most egy olyan edzőt szeretnénk bemutatni, aki NINCS az interneten, nem veszi körül az internet hype, az elmúlt években mégis egészen kiemelkedő országos és nemzetközi erőemelő eredményeket ért el a tanítványaival minden korosztályban. 

Szimcsina Mihályról, avagy ismertebb nevén Misi bá'-ról beszélünk.

 

Szakmai háttér

Kárpátaljai születésűként a hetvenes években súlyemelőként kezdte, és szovjet korosztályos válogatottságig vitte. Abban az időben a kiemelkedő sportolókat az állam vastagon támogatta, így a 17 éves Misi (akkor még nem) bá' több pénzt keresett a súlyemeléssel, mint az egész család. Emlékszem egy beszélgetésnél elmondta, hogy 185-öt tudott lökni 18 évesen 80 kg-os testsúllyal. Pont felhúzásokat végeztünk kb. 180 kg-al, és azon szörnyülködtünk, hogy ezt hogy lehet mellre venni és kilökni. Misi bá' csak nevetett azzal a csendes nevetéssel, amivel a gyakorlatias ukránok nem értik, hogy a hülye nyugatiak mit nem értenek, és azt mondta: "Hja, a CSKA Moszkvában nem adták ingyen az ösztöndíjat, valamit csinálni is kellett érte!"

Szóval, voltak eredményei Misi bácsinak. Nemhiába, az 1977-es felnőtt szovjet bajnokságon csak 3 ifjúsági korcsoportú fiú tudta teljesíteni és elnyerni (több ezer versenyzőről beszélünk) a kitüntető Master of Sports szintet, ami a Szovjetúnióban egy nagyon magas rang volt, amit súlyemelő elérhetett. Volt egy fiú Leningrádból, egy Kazahsztánból, és természetesen az akkor 17 éves Szimcsina Mihály Munkácsról.

Misi bácsi edzőtáborokban olyan olimpiai és világbajnok súlyemelő legendákkal edzett, mint Yuri Vardanyan, Anatoly Pisarenko vagy Leonid Taranenko. Ezek az emberek a mai napig nemzeti hősnek számítanak az országaikban. 

 

Áttérés az erőemelésbe

Misi bácsi Kárpátalján sokáig üzemeltette saját edzőtermét, ahol IPF világbajnok fekvenyomót is kinevelt, illetve idősebbik fiát Vladislav-t erőemelésben ukrán bajnoki címhez juttatta. Az ukrán bajnokság színvonalát nem kell ecsetelnünk.

Utána Misi bácsi a családdal Magyarországra költözött, itt pedig igen kevesen ismerték a múltját. Amúgy sem hencegő típus. Mondhatnánk, elbújt mint Luke Skywalker a szigeten.

Pár éve viszont felkérést kapott, hogy segítse a nyíregyházi erőemelést, és az a történet mára országos és nemzetközi érmeket eredményezett, és ez, ha csak töredékeiben is, de többé kevésbé már látható volt a nagyközönség számára.

 

Háttérből előtérbe

Misi bácsi azonban továbbra is a háttérben maradt nagyrészt, és őszintén, nem is akar annyira a reflektorfényben ugrálni. Ahogy mondani szokta, "Van nekem egy szép házam, kertem, kutyáim, családom, nem akarok bohóckodni." Mi mindenesetre kalapot emelünk e nagyszerű edző előtt, aki idestova 50 éve mozog az elit emelők világában. Minden szerénysége ellenére sikerült elcsalnunk Hajdúszoboszlóra a II. Felhúzó Országos Bajnokságra, ahol kötelességünknek éreztük őt elismerni, és világgá kürtölni, hogy igenis az ő szaktudása és edzéstervei hoztak megújulást több évtizedes edzésmúltú versenyzőknél is. Hiszen olvashatsz bármennyi cikket, okíthatod magad szemináriumokon (és kell is olvasnod és okosodnod), de a jó öreg évtizedek alatt elit szinteken összegyűlt GYAKORLATI tapasztalat verhetetlen marad az ilyen nem elméleti, hanem gyakorlati sportokban, mint az erőemelés vagy a súlyemelés.

 

 

2018 áprilisában Hajdúszoboszlón Misi bácsinak meglepetéscsomag és közönség előtti oklevél átadás.  _1170339.JPG

 

 

Hatalmas vastapsot kapott az "Öreg". _1170344.JPG

 

 

Az oklevél szövege, rajta egy hamisítatlan Misi bácsi idézettel, ami lelket önt a versenyzőkbe azokban az igazán SÚLYOS pillanatokban itt található.

 

A te mentorod

Biztos neked is van edződ vagy valamilyen mentorod, aki elindított az úton, akitől tanulhattad a szakma alapjait. Ne felejtsd el megköszönni neki és elismerni érte. Kevesebb nem, csak több lehetsz ezáltal. Ki tudja, talán egyszer az ő cipőjében fogsz járni magad is. 

Sok sikert, és önbizalmat - "meg aztat..."!

Adalék a Raw Masters EB-hez

Avagy mit jelent a fejben erősnek lenni?

 

Poweres berkekben közismert, hogy az erőemelés legsűrűbb, legerősebb mezőnyei sorrendben a férfi felnőtt, a férfi junior, valamint a férfi Masters 1 korcsoportok. 

A svédországi Helsingborgban márciusban megrendezett Raw Masters EB-n erőemelő válogatottunk Masters 1-ben elért teljesítményéhez hasonlót keresve éveket, sőt évtizedeket kell visszafelé mennünk az időben, a nemzetközi versenystatisztikákat böngészve.

Utoljára 1996-ban volt rá példa, hogy egyszerre két érmet is elértünk összetettben erőemelő világversenyen (EB-k, VB-k). Akkor az utolsó M1 évében járó Lovász György EB aranyat, Horváth József valamint Bajcsi Lajos ezüstérmet nyertek - ami három érem, de sebaj!) Persze 2000-ben még a győri rendezésű Masters EB-n egy összetett bronz és csapatban a 8. hely is szép volt, de az volt az utolsó, hogy Magyarország az első tízbe kerüljön a csapatversenyben (most csak az erőemelő férfi mezőnyről és az M1 kategóriáról beszélünk). 

Az elmúlt húsz évben azonban a masters mezőny (is) egyre erősebb és tömöttebb lett. Mikor pedig már-már azt hihette az ember, hogy odaérhetünk, akkor berobbant a RAW! A segítő ruházatot és felszerelést mellőző versenyforma minden elképzelést felülmúlóan ontotta látszólag a semmiből az erősebbnél erősebb versenyzőket minden nemben és korcsoportban.

Ennek fényében kell értékelni a mostani Masters 1 EB eredményeket, nem feledve, hogy ez bizony nem a felnőtt mezőny, mégis örülve, hogy a 3 legerősebb korcsoport egyikében Magyarország hosszú szünet után ismét zászlót bontott. Egy összetett aranyat és egy összetett bronzot nyertünk, csapatban pedig bejutottunk az első tízbe, úgy, hogy az oroszok csak egy ponttal mentek előttünk, a több versenyzővel felálló finneket pedig megelőztük.

De milyen fejmunka áll egy ilyen eredmény mögött? Az érzékeltetés kedvéért Pánisz László VB ezüst és EB bronzérmes M1 erőemelő felkészüléséről és versenyzéséről ejtsünk pár szót.

Laci kb. 25 éve kóstolt bele az erőemelésbe. Ejtőernyős és mélységi felderítő múlttal nem mondható, hogy a népesség nyámnyila halmazába tartozott. Pár év kemény power után egy másik, nagy lelkierőt és fegyelmet kívánó sportba is magas szinten belekóstolt: hosszútávfutó lett. Sokan álmodnak a maratoni táv lefutásáról. Évekig acélozzák a lelküket, edzenek, szinte életcéljukká, de legalábbis bakancslistás tétellé teszik. Egyfajta divat lett a maratonra edzeni és lefutni, akár elpuhult hivatalnokok és családapák körében is. A többség persze feladja már az edzéseken vagy út közben. Laci véletlenül megint a nehéz utat választotta. Mit neki a maraton, rögtön ultramaratonba kezdett! Képzeljük el, hogy iszonyatos edzésmunka és kitartás után lefutod a maratont (ami 42 km). Mikor pokoli küzdelmek után, ronggyá szakadt lábizmokkal üdvözült mosollyal épp átszakítanád a célszalagot, akkor nem az ujjongó családot öleled meg, és hörgöd elhalóan Rocky-Stalloneként, hogy "Figyi, Adrian! Megcsináltam!",  

hanem fogod magad és gyorsan lefutod még kb. háromszor-négyszer a teljes távot megállás nélkül. Nos, ez az ultramaraton (a latin "ultra" szóból, ami "valamin túl"-t jelent.) Laci kedvencei a 150-170 km-es távok voltak, főleg a hegyi versenyek. Innen rád, az olvasó képzeletére bízom a mentális felkészülés felbecslését, és a nehézségek kohóját, ami versenyzőnk akaratát acélozta.

Az biztos, hogy a lelki tényező, csakúgy mint az erőemelésben, sokkal fontosabb a fizikai aspektusoknál.

Az ultrafutás után 2014-ben megint powerre adta a fejét Laci. Felnőtt magyar bajnoki címeket nyert ismét, magyar csúcstartó guggolásban, felhúzásban és összetettben is. Azonban Laciról nem mondható el, hogy azt gondolná, mindent tud már az erőemelésről, ezért az idei EB-re a felkészülési időszaknak Magyarország legjobb erőemelő edzőjével, Szimcsina Misi bácsival vágott neki. Misi bácsiról és az eredményeiről muszáj majd külön cikkben foglalkozni, mert ő egy üdítő jelenség a mai erőemelő palettán, aki a legrutinosabb versenyzőknek és edzőknek is tud mit tanítani. 

A lényeg, hogy a felkészülés alapozó szakaszában Laci könnyen guggolt már 280 kg-al kettőket, és a fekvenyomó előrejelzés is 175-180 kg körül mozgott. Sajnos Masters korú versenyzőként könnyebb összeszedni a sérüléseket, és pont 4 héttel a verseny előtt jött is egy csúnya térd, és egy még komiszabb combizom sérülés. 

Mit lehet ilyenkor tenni?  Az alapozó munkát már elvégezték, de a súlyérzet nagyon hiányzik a verseny előtt. Viszont nem szabad kockáztatni a rásérülést. Ezért mindenféle masszázs, torna, rehab és persze a jó öreg fog-összeszorítás kell. Nem feladni a versenyt lélekben. Laci 3. a nevezések alapján, de egy ilyen szintű nemzetközi verseny iszonyatos kilengéseket tud produkálni. Misi bácsi kis súlyokat ír elő Lacinak. Már az is művészet, hogy elhidd ilyenkor, hogy a kis súlytól is erős maradhatsz heteken keresztül. Ez az igazi versenyzői lelkierő-próba. Tudod, hogy 300 körül kell guggolnod, de maximum csak 180 kg-ra mehetsz egy hónapig! 

Elérkezik a verseny. Laci 4 kg-ot fogyaszt, előző nap versenyeztet. Ilyenkor úgy szökik az erő, mint lufiból a hélium. Az ellenfelek borzalmasan erősek. Egy-egy elrontott fogás két-három helyezéssel is hátradobhat az összetettben. Szóval, minden erőre, megnyert területre, icipici 2,5 kg-ra is szükség van. A bemelegítőben Laci nem a szokott könnyedtséggel áll fel a 250-el! Már nincs idő változtatni semmin, Misi bácsi kedvenc mondatával élve "Már csak bízni kell magunkban! Az már a fél gyakorlat". Laci 270-en kezd, és jobban meg is csinálja, mint az utolsó melegítést. A jó hír, hogy nem fáj a térde. A rossz, hogy a térdsérülés után csoda kéne a 300-as guggihoz, ezért a guggolás dobogót és az összetettbeli kapaszkodást tűzzük ki célként. Az ellenfelek közül néhányan rontanak, köztük a nagyon erős észt versenyző is. 290-re kérjük a másodikat, és Laci azt is megcsinálja, de már küzd vele. Ezzel bezsebeli azonos emelt súllyal, de nagyobb testsúllyal az ezüstöt.  

Nyomásban a testsúlyvesztés miatt a biztonsági kezdő után a minimális 5 kg-os emelés is soknak bizonyul második fogásra. Lacinak arányaiban a nyomás a leggyengébb száma, ezért itt óriási akaraterő és felpörgés kell ahhoz, hogy harmadikra mégis javítson! A verseny után visszatekintve, ha nincs meg ez a harmadik fekvenyomás, akkor az összetett érem is ugrik! De Laci javít! Ehhez kell az évtizedek akaraterő-csiszolása, a "munka nemesít" jelige szellemében, amit sokkal nehezebb megtanulni, mint az edzés fizikai részét.

Megmagyarázhatatlan, de a két keserves fogásnem után, a felhúzásra megjön az étvágy! Szerencsére Laci a legjobb felhúzó a mezőnyben. Viszont a felhúzás második fogásokra kiderül, hogy az addig biztos távolságban lemaradó finn és a német versenyző is beköszönnek az összetett bronzért. Nem SZABAD hibázni! Sem a taktikában, sem a fogások végrehajtásában. Körülbelül 6-an ugrálunk Laci körül, legyezzük, etetjük, itatjuk, szagoltatjuk vele az ammóniát, (épp csak oxigénsátrat nem hozunk a rozzant öregembernek), lázasan számolunk a tábla előtt, szemmel tartjuk az ellenfeleket és megbecsüljük, kb. mire képesek még az utolsó fogásban. Laci közben belendül a húzásba, és 310-et csinál másodikra, könnyebben, mint a kezdőt. 320-ra kérjük a harmadikat - színtiszta blöff, bár valószínűleg meg tudná csinálni. A német elvérzik az utolsón, a finn viszont megcsinálja a magáét, és könnyebb testsúllyal elénk kerül összetettben. 

 A kategória utolsó felhúzása dönt tehát a bronzérem sorsáról. Szerencsére ezt a felhúzást most a mi fiúnk (életkorban: papuskánk), Pánisz Laci végezheti el. Tavaly összetettben VB ezüstérmes volt, guggolásban arany. Ott is az utolsó felhúzásával happolta el az érmet éppen ez elől a finn versenyző, Antti Vihola elől. Visszavesszük a súlyt a minimálisan elég 315-re. Lacit szólítják. Ütjük, vágjuk, szagoltatjuk, hintőporozzuk, és ő nem remeg meg a téttől. Stabilan megcsinálja a gyakorlatot három fehér lámpával. A magyar táborban őrült tánc, ujjongás. Megvan a bronz! Ha szerencsénk van a finnek sem ölnek meg este a hotelben! 

Miért lehet örülni egy EB bronznak, a tavalyi VB ezüst után is? Pont ez a szépsége egy ilyen szintű nemzetközi bajnokságnak. Az elit szintű versenyző itt nem a maga csúcsait akarja megdönteni, hanem a többieket megverni. A -120 kg mezőny erősségét jól mutatja, hogy ebből a kategóriában 4-en kerültek bele a wilks alapján vett legjobb 10 versenyző közé! Ezen a versenyen nem tudsz és nem is szabad magadra figyelni, hogy vajon 5 vagy 10 kg-ot tegyél a legjobbadra. Itt nyomás nincs rajtad, nem éppen egyedül árválkodsz a kategóriádban (hallhatunk ilyen versenyekről is, ahol maga a verseny szó használata indokolatlan, mert hiányzik az elegendő számú legyőzendő versenytárs). Másik érmesünk mindössze 10 kg-al maradt el az összetett európa csúcstól a versenyen, de bármiféle kockáztatás veszélyeztette volna az aranyérmet. Ez nem egy edzőtermi emelés, ahol röhögve továbblépsz, ha elszúrsz valamit. Itt kérem folyamatosan egy nagynyomású keszonban vagy, lihegnek a nyakadban az ellenfelek, elsápadva nézed az előtted lévő erős embereket, és minden pillanatban 10-en állnak készenlétben, hogy meginogj, és kíméletlenül legyaluljanak a hibád miatt. Laci fél kg-al húzott kevesebbet, mint a saját országos csúcsa. De ha rámegy 317,5-re és nem sikerül, akkor esetleg nincs összetett érem. Itt bronzérmet szerezni dicsőség. Illetve: érmet szerezni ITT dicsőség. Elmondható, hogy a múlt évi VB-nél is magasabb színvonal volt.

Sérüléssel küzdve, erősebb mezőnyben, a végső felhúzásig kiélezett versenyben óriási fegyvertényt hajtott végre Laci, az edzője Misi bácsi, és a taktikai, segítő csapat. Nos, nagyjából ez jelenti azt, hogy fejben is erős vagy. Ez a készség, csak igazi, kiélezett, magas szintű ellenfelektől hemzsegő tétversenyen csiszolható. Akkor sem mindenki tudja elsajátítani. Pánisz Lacinak sikerült!

  

 Képek:

Misi bácsi, a sikerkovács, és az öreg, veterán, Masters korú tanítványok és a grúz varázsital.

28701183_1759664364054877_6053067433732756255_o.jpg

 

 

Csak odajutottunk az összetett dobogóra!

28698803_1759662767388370_2372335581102865548_o.jpg

 

Sőt, felhúzásban arany lett:

28700812_1759663227388324_2267506708653022867_o.jpg

 

A finnek sem öltek meg végül. Csak megpróbálták - alkohol útján. Nem tudhatták, hogy Hajdúszoboszlón ezt a készséget már igen zsenge korban egyetemi szinten oktatják. 

28619058_1759663057388341_7950298742844997860_o.jpg

 

 

 

 

Limitált széria, 2017

Nem akarunk lemaradni!

 

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

A hétvégén lezajlott, nagy sikerű IV. Powerbuilder Erőemelő Kupa közben jött a hír, hogy az SBD anyacég egy különleges limitált termékszériával áll elő 2017 év végén.

Nemzetközi kémeink jelentették, hogy a széria nagyon gyorsan fogy világszerte, ezért aki nem akar lemaradni róla, villámgyorsan adja le a rendelését a webshop-on, vagy telefonon. 

Ne is szaporítsuk a szót, íme a link a webshop megfelelő kategóriájához, siessetek a rendeléssel ide kattintva, nehogy a hanyatló nyugatiak elkapkodják a magyarság elől a termékeket. Kizárólag a készlet erejéig érvényes akcióról van szó!

Reményeink szerint az első szállítmányt sikerül behozni még év vége előtt (karácsonyt nem tudjuk ígérni, csak megpróbálni). A limitált széria csak előrendeléssel működik.  

Ha nincs időd kattintgatni, ízelítő képek alább (de több termékről is szól).

Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link 

 

singlet.jpgkneesleeve.jpg

deadliftsocks.jpg

wristwraps_flexible.jpg

t-shirt.jpg

sportssock.jpg

elbowsleeves.jpg

 

A három testőr

..."kár hogy nem indultál rendes versenyen!"

 

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

Idén novemberben három jó karban lévő középkorú ember összejött egy edzésre, és önfeledten emelték a súlyokat. Soha azelőtt nem edzettek hárman együtt, aki látta őket mégis azt hihetné, hogy egész életükben edzőtársak voltak. Az összhang akkora vagy nagyobb volt, mint a címszereplő híres regényhősök között (lásd: Alexandre Dumas: A három testőr). Miért érdekes ez?

Bár a magyar erőemelésnek két felnőtt férfi világbajnoka is van, akik mindig a rangsor élén fognak állni (Mészáros Tibor és Árvai István), a fent említett három férfi a saját idejében példa nélkül állóan uralta a magyar erőemelés 82,5 kg-os férfi felnőtt mezőnyét. Mindhárman eredményesek lettek a nemzetközi színtéren, akkori eredményeikkel még mindig fölényesen lehetne országos bajnokságokat nyerni, sőt.

Nem meglepő, ha még sosem hallottál róluk. Ennek fő oka, hogy bőven az internet előtti korszakban kezdtek emelni, és még ha bele is lógtak a kötelező "öntolós, kiposztolós" érába, akkor sem csinálták a kötelező Facebook és internet önreklámot.

E cikk alapötletét egy nagyon tudatlan, de nem feltétlenül rosszindulatú megjegyzés adta. Egy mai hobbi erőemelő (akinek az eredményei közelében sincsenek a "testőrökéhez"), és aki soha egyetlen hivatalos OB-n sem indult, ezt találta mondani Ficzere Tamásnak: "Nem is voltál olyan rossz a magad idejében, kár hogy nem indultál rendes versenyen." A kritika megfogalmazója a MERSZ kötelékein kívüli "világversenyen" indult, és tényleg őszintén gondolta, hogy ez valamiféle státuszt kölcsönöz neki. A megszólalásából áradó mélyűri vákuumos tudáshiány olyannyira komikus, hogy adta magát alcímnek. Ennek az embernek tényleg HALOVÁNY segédfogalma sem volt arról, hogy kivel edzett egy teremben, és hogy mit ért el az illető az erőemelésben!

Íme jöjjön most egy kis történelmi igazságtétel az "őskövületeknek" (a kortárs eredményekkel és okosságokkal úgyis el vagyunk halmozva, ha akarjuk, ha nem, az internet által.)

 

Ismerjük meg a három testőrt

 Azt tudni kell, hogy a három testőr versenyzői karrierje időben NEM egyszerre zajlott le. Egymást váltották jószerével, és már csak az előttük lévő(k) csúcsaival tudtak versenyre kelni. Annak ellenére, hogy nem találkoztak, nagyon is tudatában voltak egymás eredményeinek, és kölcsönös tisztelettel gondoltak egymásra. A később jövő az előd iránt érzett megbecsülést, a "régi motoros" pedig a feltörekvő titán(ok) eredményeit követte mindig figyelemmel.

 

FICZERE TAMÁS

Az első a sorban Ficzere Tamás. A maiak 99%-a soha nem is hallott róla, pedig Tomi 1992-től 2002-ig egyeduralkodó volt a 82,5 kg-ban. A Gyulai Atlasz színeiben versenyzett, Lovász Gyuri bácsinál járta ki az erőemelés iskoláját. S milyen jó iskola volt az! Egészen elképesztő ifjúsági és junior eredményei voltak. Már 1993-ben ott volt Kanadában a junior világbajnokságon, ahol még 75 kg-ban 240 kg-ot guggolt és 250 kg-ot húzott fel. A fekvenyomása pedig ezüstérmet jelentő helyet hozott (bár akkor érmet még fogásnemenként nem osztottak!)

1998-ban beállított 302,5 kg-os guggoló csúcsa több, mint 11 évet élt! Tamás guggolási képessége és ereje fogalom volt. Szikár, zsírtalan teste minden idegszálát mozgósítani tudta az adott gyakorlathoz. Egyéni legjobbja felhúzásban 297,5 kg volt, konvencionális, nem szumó. Többször azzal nyerte meg a versenyeit, hogy elaltatta az ellenfeleket a felhúzásra, és 270 kg-ról rögtön 290-re ugrott a felhúzásban. A 82,5 kg-ban elért összetett csúcsain csak ő tudott javítani, amíg versenyzett (785 kg-ig jutott, az alig segítő ruhák időszakában). Tomi volt felnőtt EB-n 4. helyezett, ami az elképesztően erős mezőnyöket tekintve óriási teljesítmény. Azokat a régi nemzetközi versenytáblázatokat látni kell ahhoz, hogy az ember elképzelje a színvonalat. "Kár hogy nem indultál rendes versenyen..." 

Kevés és rossz minőségű kép maradt fenn az akkori versenyeiről, a lényeg így is látható. Az egyik képen Földi Attilával a másik kiváló VB 4. helyezett gyulai emelővel és Lovász Gyuri bácsival látható. Tomi híres volt mentális összpontosító képességéről. Nem ordított és csapkodott, mint egy félőrült a fogások előtt, hanem hideg fejjel hergelte bele magát a gyakorlatba.

img-42e38243e67533e5119ef7bde3a22638-v_1.jpg

Ficzere guggol

ficzere_lovasz.jpg

 A gyulai aranycsapat - Ficzere, Lovász, Földi

img-b50d728de1420e442fdd3bddc564de91-v.jpg

Honvédségi verseny a múlt évezredben.

img-8e50b98426110c87b496f12b9e6722d9-v.jpg

 

Tamás a sikeres erőemelő karrier után a magánéletben is győztes volt, rendőrtisztként alezredesi rangig jutott, és példás családapa lett. Azon kívül pedig egy rendkívül szerény, halk beszédű és értelmes ember. 

 

RICK PÉTER

Ficzere Tomit visszavonulása után alig egy-két évvel a 2000-es évek elején érkezett a magyar erőemelés és a 82,5 kg-os kategória üstököse Rick Péter. Peti egri származású, végzettségét tekintve könyvelő, és az analitikus gondolkodás, a tények erejét mindenek fölött tisztelő nagybetűs SPORTOLÓ. Az ország szerintünk három valaha volt legjobb felhúzója közé rangsorolható, és ez olyan mezőny, ahol a világcsúcstartó Mészáros Tibornak és Árvai Istvánnak eleve bérelt helye van!

Peti egész egyszerűen vasderékkal lett megáldva. Már 19 évesen 276,5 kg-ot húz 75 kg-ban, ami azóta is országos csúcs a 2010-ben archivált régi súlycsoportos rekordkönyvben.  Edzésmódszereit tekintve mindig kissé konzervatív volt: munkavédelmi bakancsban guggolt, minden edzésen abban is húzott fel, hogy nehezebb legyen indítania, szűk állásban súlyemelősen guggolt, iszonyatos "kamikaze" belerugózással. Az edzéseken nem jópofizott, nem szelfizett és nem kamerázta magát, hanem edzett és figyelte a teste reakcióit. Elemzett. Az eredmények kétségtelenül őt igazolták. Karrierje során összegyűjtött junior VB összetett bronzot, junior EB összetett bronzot, és további fogásnemenkénti érmeket, felnőtt VB 6. helyezett. Mindezt olyan nevű versenyzőkkel egy mezőnyben, mint Tarasenko, Naleikin, Zvarikin (elő a guglival), és felhúzásban rendre Rick Péter állt a dobogó legfelső fokán, néha 30 kg-ot verve a másodikra.

Ugye érzed, Kedves Olvasó, a helyzetben rejlő furcsaságot, hogy erről az emberről valószínűleg senki sem hallott a Szövetségi vezetésen kívül!? Míg más versenyzők vagy akár hobbisták "fullba tolják a kretént" az interneten az edzésvideóikkal vagy arról, hogy milyen periodizációval készül a palotapincsijük, és milyen mintás alsónadrágot javasolnak a felhúzáshoz, addig Rick Péterről és lenyűgöző eredményeiről nem hallunk. Biztos nem indult rendes versenyen... Persze az interneten lévő videók hasznosak és üdvözlendők, csak tudjuk elhelyezni őket a rangsorban.

Peti lett az első magyar, aki először elérte a 82,5 kg-ban a bűvös 800 kg-os összetettet, amely súly önmagáért beszél, és a csúcs 6 évig állt - a harmadik "testőr" érkezéséig, addig meg sem tudták KÖZELÍTENI ezt az eredményt.

A 2003-as dániai felnőtt VB-n elért felhúzó aranyérme külön történet. Röviden: a legendás emelő és szumó felhúzó Andrei Belyaev (igen, AZ a Belyaev, ha most rákerestél az interneten ;)) már megnyerte az összetett versenyt, és gondolta, szépen bezsebeli a felhúzás aranyat is. Ekkor látták, hogy valami magyar 320-al van beírva kezdőre. Mivel tudták, hogy ez körülbelül lehetetlen, tuti elírás, gyorsan megnézték a bemelegítőben Petit, aki épp mezítláb, alsógatyában húzott 310 kg-ot utolsó melegítésként. Peti végül 337,5 kg-ot is felhúzott (túlszárnyalva Belyaev-et), de érvénytelen lett, ezért csak 330 kg-ot írtak be a jegyzőkönyvbe a neve mellé, de ez is elég volt a felhúzás világbajnoki címhez. 

microsoft_edge_2017-11-12_18_37_57.jpg

A legendás 330-as felhúzás, 2003 Velje, Dánia, felnőtt VB

Ha valaki megnézi a régi súlycsoportok csúcstartóit, az Rick Péter nevét fogja jó eséllyel a legtöbbször látni. Peti, amellett, hogy ördögien erős húzó volt, a többi fogásnemben sem vallott szégyent, ezért a 90 kg-ban is összetett csúcstartó (a felhúzásban 75, 82,5 és 90 kg-ban csak az ő nevét látni).1_felnott_ferfi_power_rekordok_2009_11_30_-page-001.jpg

2_felnott_ferfi_power_rekordok_2009_11_30_-page-002.jpg

3_felnott_ferfi_power_rekordok_2009_11_30_-page-003.jpg

4_felnott_ferfi_power_rekordok_2009_11_30_-page-004.jpg

Rick Peti 2005-ben készült megütközni ismét az orosz elittel, de a VB-re nem jutott ki. Ott már 90 kg-ban lett volna. Az utolsó guggoló edzésén felpattant 330 kg-al, és felhúzott 350 kg-ot (ezek élete legjobbjai). A várakozások szerint az összetett ezüst volt a realitás. Egy csúnya sérülés utána eltérítette a sporttól, és hosszú évek rehabilitációjával idén novemberben ismét súlyt fogott a kezébe!

A magánéletben sikeres üzletemberként működik. Róla, ha lehet, még kevesebb fénykép született, de egy-kettőt sikerült elcsípni!

 

FEKETE MIKLÓS

Időrendben a következő, a harmadik testőr Fekete Miklós. Ő a legutolsó az idővonalunkon, így vele kicsit többször találkozhattak a maiak. Bíráskodik a versenyeken, Masters-ben versenyzik is a mai napig. 1989-ben Miskolcon kezdte az erőemelést, és kisebb nagyobb kihagyással mindig edzett. Hosszú külföldi tartózkodás után ő csak 2007-ben, pont Rick Péter után 2 évvel kezdett a felnőtt kategóriában Magyarországon versenyezni - 82,5 kg-ban, hol máshol.

Miklós óriási szerencséje, vagy talán "sorsa" volt, hogy találkozzon és együtt eddzen a legeredményesebb magyar erőemelővel, Árvai Istvánnal, akinek a keze alatt a sima jó eredményekről a kiemelkedő eredményekre tudott jutni. De Árvai "Yoda" kellett ahhoz is, hogy az egyik legdurvább 540 wilks pont körüli csúcsot, Rick Péter varázslatos 800 kg-os összetett rekordját valaha egyszer elérjék.

Erről a csúcsról elmond néhány dolgot az, hogy Árvai Pistinek és Miklósnak 3 év kemény próbálkozás kellett, hogy ha csak fél kg-al is, de túl tudják szárnyalni a 800 kg-os álomhatárt. A csúcs úgy nézett ki, mintha valami őrült videójáték vagy XBox tervező találta volna ki, fokozatosan nehezedő pályákkal, halálos csapdákkal.

Az egyes pályán le kellett győzni Ficzere Tomi 11 éve fennálló és soha meg sem közelített 302,5 kg-os guggoló csúcsát. A sikeres 305 kg után, jöhetett a második pálya: Piszák Peti fekvenyomó országos bajnok és nemzetközi érmes fekvenyomó csúcsa. Ezt is sikerrel maga mögött hagyta Miklós még ugyanazon a versenyen, 210,5 kg-ot teljesítve. CSAKIS így lehetett reális ütőtávolságba kerülni az összetett 800 kg-hoz. (A felhúzó csúcsról ugye álmodni sem lehetett, az Rick Petié maradt, de az összetett 800-at sikerült túlszárnyalni. Ez is bekerült az archivált csúcsok közé.

Nézzétek meg ezeket a régi csúcsokat, és elérésük időpontjait. Meg a neveket mellettük: Kathi Béla, Kupcsik László, Lovász György, Árvai István, Mészáros Tibor... Látható, hogy nem osztották ingyen a felnőtt csúcsokat a MERSZ háza táján.

dscn0653.JPG

Yoda, azaz Árvai Mester bandázs-varázs, 2007

dsc01281.JPG

Valahol a világban egy IPF kiállításon

p1110239.JPG

Azért kellett néha emelni is. 330 kg, felnőtt EB 2011.

 

Miklós az Árvai korszak utáni első férfi emelője volt, aki felnőtt EB pontszerző helyezett lett, és EPF által szervezett nemzetközi versenyt nyert (Duna Kupa 2009), sőt az abszolút kupát is elvihette. Később egyike lett annak a két embernek Magyarországon (Szikora Olivér a másik 67,5 kg-ban), akik testsúly 10-szeres összetettet értek el versenyen. 

Felnőtt magyar bajnoki címei között ott a 2010-es első magyar raw verseny (ahol még térdgumit sem lehetett használni, tehát NAGYON raw volt). Miklós 252,5/165/270 kg-al nyerte a súlycsoportját és az abszolútot is, ami azóta is a legjobb elért raw eredmény 82,5, illetve később 83 kg-ban, és wilks pontszám alapján (460,72 wilks pont) a MERSZ történetében is 2. az örökranglistán. Jelenleg is felnőtt csúcstartó 83 kg-ban. 2017-ben Masters I kategóriában VB ezüstérmet nyert összetettben.

A MERSZ elnökségi tagja 2008-tól, 2017-ig, és a Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) marketing igazgatója. 

 

 A jelen

Megtettük, amit megkövetelt a haza, bemutattuk e három régi versenyzőt. A rekordlistákat végignézve, még biztos, hogy tudnánk találni kiváló emelőket, akiket be lehetne, és be is kellene mutatni a ma versenyzőinek. A jövő is biztató, amikor az ember Kulcsár Dávidra vagy a nyíregyházi KeletEreje erőemelő csapat kiváló eredményeire tekint.

Viszont a ritkaság és a hírérték ebben a három testőrben, hogy az évtizedek alatt csak nőtt egymás iránt a tiszteletük a távolság ellenére is, és most újra EGYÜTT edzettek. Az aktualitás az volt, hogy Ficzere Tamás közel húsz év kihagyás után indul a 2017-es Masters erőemelő magyar bajnokságon! (Reméljük ez már egy rendes verseny! ;)

A három testőr közös edzése valóságos múzeumi túrával ért fel. Tomi elhozta a kitaposott vele egyidős guggolócipőjét. Egy McDonalds által szponzorált 93-as Duna Kupa pólóban jött el edzeni. Az öve 30 éve még a gyulai malomiparnál szolgált géphajtószíjként. Peti hozta a 15 éve nem használt volt válogatott pólóját, és a híres munkavédelmi bakancsát. Volt nagy összeborulás, múltidézés, elképesztő történetek és egymás naprakészre hozása. Meg nevetés és komoly edzés. A hideg rázta az értő szemű embert, amikor Ficzere Tomit látta ismét koncentrálni és szuggerálni a rudat a nagy guggolás előtt. Vagy mikor Rick Peti ismét rudat fogott a kezébe közel 10 év után. Hárman együtt uszkve 80 év erőemelő tapasztalattal rendelkeznek! Valósággal megelevenedett a powerlifting szelleme azon az edzésen!

img-6073.JPG

Jókedélyű matuzsálemek

img-6079_1.JPG

Újra edzünk

 imag0241.jpg

A három testőr balról jobbra: Ficzere, Rick, Fekete

 

E cikkel picit szerettük volna helyreállítani az univerzum egyensúlyát. Bár a három testőr nem a (saját maguk által generált) publicitás, hanem a teljesítményük okán nyertek bebocsátást a magyar erőemelő elitbe, mégis jó közkinccsé tenni karrierjük fénypontjait. Nem ők kérték, hanem kiérdemelték.

 

 PWB Kupa

De beszéljünk az üzletről is. Az SBD Magyarország lesz a főtámogatója a 4. Powerbuilder Kupának. Link itt és itt

Az újítás az, hogy most nem csak a győztesek nyerhetnek SBD utalványokat, hanem MINDEN versenyző között is kisorsolunk SBD nyereményeket. De hogy a nézők se maradjanak ki, nekik lesz SBD tombola, ahol ugyancsak tudnak nyerni. Végül, de nem utolsó sorban csak a verseny napjain, csak helyszíni fizetés esetén jelentős árkedvezmény lesz a termékekre (azt persze nem áruljuk el, hogy pontosan mennyire jelentős, de jelentős!) Gyertek, mert vissza nem térő alkalom.  

Ja, és ez RENDES VERSENY LESZ!

Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link

 

 

 

A MAI FIATAL EMELŐK TISZTELETÉRE

Emlék egy régi versenyről

 

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

Megjegyzés: Ennyi év elteltével nagyon szubjektív, és nem biztos hogy bármit is jelent a ma fiatal emelőinek ez az írás. Ajánlása mégis nekik szól. Mert van, ami mindig ugyanaz marad.

 

Negyedszázadnyi múlt távolságából is felelevenedik az a fiatal arc. Látni rajta tükröződni a félelmet, az izgalmat és - az elszántságot. A munkát elvégezte. Elképzelhetetlen volt számára, hogy valaki annál keményebben edzzen, ahogy ő edzett - hányásig. Erőfejlesztő edzéselméletről, módszerekről hírből sem hallott három éves edzésmúltja alatt. A 80-as évek végén kezdte, amikor szinte csak body building volt. A klasszikus. Tudáshiányát keménységgel és kitartással pótolta. Ez egyetlen eszköze. Meg a fizikaórán tanult alapismeretek az emelőkarokról, optimális emelési szögekről. Hónapokkal a verseny előtt már számolta, hogy milyen összetettre lesz szüksége. Tudta, hogy meg tudja csinálni. Nyerni akart. Dicsőséget vinni vidéki városkájának egy akkor még viszonylag ismeretlen sportágban - az ERŐEMELÉSBEN.

Még ma is felelevenedik az az arc, bár fényképek nem maradtak a versenyről vagy az ínszakasztó felkészülésről. A selfie szó feltalálásáig még jó tizenöt év telik el. Időpont: 1992. Ifi/Junior Erőemelő Magyar Bajnokság. Helyszín: Budapest, Kőbánya, Pataki István művelődési ház. 

Hajnali 3-kor kelés, utána találkozás a 4:15-ös vonatnál a csapattagokkal. A minden bokorban megálló személyvonat reggel 8 órára van Budapest Józsefváros állomáson. A főváros ismeretlen metropolisz, ismeretlen törvényekkel, idegen. 

Végre érkezés a helyszínre. Ordít, hogy erőemelő verseny lesz. Nagydarab, kigyúrt, ma már megmosolygtató bodys bő ruhákban feszítő pesti versenyzők és edzőik rajzanak mindenhol. Ízléstelenül fitogtatott gazdagság és erő. Lehengerlő a megjelenésük, a magabiztosságuk. A nagy patinás klubok jelenléte félelmet keltő. Máig élő emlék az arcára kiülő félelemmel vegyes tiszteletet. Nem tudja, hogy pont ez félelem, ez a hamis kisebbségi érzés lesz a legnagyobb súly, amit le kell majd győznie ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghasson. Évtizedekkel későbbi orosz, ukrán, skandináv és amerikai ellenfelei ugyanezt a félelmet lopják az emberek szívébe. De akkor és ott is volt ok félelemre és izgulásra. Itt van többek közt a: 

Gyulai Atlasz - két nemzetközi szintű versenyzővel is, Ficzere Tamás, Földi Attila, edzőjük a Masters világbajnok Lovász György. 

Zuglói Univerzál - Rónaszéki Andrással, akinek komoly klubja volt, és már akkor a magyar erőemelés első embere.

Kőbánya SC, mindig nagyon erős embereket szedtek össze valahonnan.

Orosházi Toldi - Musztafa Imrével edzőként.

Az 56 kg-ban versenyző Szegedi SC versenyzője, Csiszár András.

Rott Attila a Győri Kraft versenyzője - volt súlyemelő, a kor guggoló fenoménja.

Debreceni Dávid SE - legjobb versenyzője a felnőtt VB bronzérmes Lóska Sándor, felhúzó országos csúcstartó, az első jelentős szumó húzó Magyarországon.

És rengetegen mások. Életnagyságban és testközelből mindenki sokkal erősebbnek tűnik. Az eltervezett fogásnemenkénti számok nevetségessé zsugorodnak a nagy nevek mellett. De jön a verseny. Össze kell szorítani a fogakat és menni előre. A súlykategória 67,5 kg.

Régi súlyemelő rúd van a versenyen, ami nagyon rugózik. Guggolásban másodikra 190 kg sima. 205-re kéri. Lóska Sándor a fő lapozó. A 205 kg-al félig feláll, majd meglátja a szeme sarkából, hogy a két oldallapozó épp ellép a súlytól valami miatt, hagyja, hogy ez megzavarja és a már felállt súllyal is sikerül összeomlania a "le" vezényszó előtt. Az ország legjobb felhúzója menti meg, bár a súlyt csak a fején át tudja ledobni, ami óriásit üt a tarkóra. Kisebb dráma, egy hátba veregetés Gruber Vili bácsitól, aki épp bíró talán, de a verseny folyik tovább.

Ma is felsejlik az arca, ahogy Ficzere Tamást csodálja, ahogy 75 kg-ban 232,5 kg-ig jut guggolásban juniorként. Tamás térdbandázst használ. Az ő felszerelése mindössze egy iskolai tornagatya, valamilyen futócipő és egy öv. Térdbandázsról soha nem hallott, fel sem ismeri, hogy a menőbb versenyzők már azzal guggolnak. Azt hiszi valami fásli. Térdgumi, ne adj' isten SBD térdvédő ugyancsak a távoli jövő zenéje. 

Jön a fekvenyomás: 110 kg-ig jut, gyenge pont, de örül a két sikeres gyakorlatnak.

Felhúzásban általa addig érintetlen területre téved, de sikerül a 215 kg. Ott lát a versenyen először szumó felhúzást. Még azt sem tudja, hogy lapos talpú cipőben kéne húzni. Kiváló összetett egyéni csúcsot csinál, 515 kg-ot, Így is mindössze HETEDIK a kb. huszonöt fős mezőnyben. 67,5 kg-ban, juniorban, nem világversenyen, 1992-ben. Az utóbbi években raw-ban korosztályos versenyen ez világversenyen akár érem is lehetett volna. Ez némi képet ad az akkori színvonalról, még akkor is, ha mások bandázsban és kezdetleges fekvenyomó ruhákban versenyeztek.

Még ma is felelevenedik az arcára kiülő csalódottság. Nem a helyezés miatt: ha valaki erősebb, megérdemli a helyezést. Jobbat várt magától. Összetettben 20 kg-al, az már dobogó vagy akár arany lett volna. Nem lesz diadalmenet vissza a városába. 

Ezeket az érzelmeket, a félelmet, az elszántságot, a csalódottságot, az örömöt, ma ugyanúgy látni a fiatal versenyzők arcán. Te is tudod, hogy a legjobbaknak közülük ehhez hasonlóan meg kell majd birkózniuk saját nehézségeikkel és félelmeikkel, amelyek sikeres erőemelő karrierjük útjába áll majd. Azért lesznek ők a legjobbak. mert legyőzik őket. A félelem, a kishitűség sokkal nagyobb súly, mint a rúd, amit fel kell emelned. Persze nem lehetsz beképzelt hülye sem. Azt hamar bünteti a vas igazsága. De ne engedd, hogy saját magad visszafogd! Emlékeztesd erre az edzőtársaid és versenytársaid is. 

A félelmet és az önmagad által felállított korlátokat minden korban le kellett győzni. 50 éve is meg tudták csinálni, 25 éve is meg tudták csinálni, és TE is meg tudod csinálni ma.  

Tiéd a platform.

Versenyszpíker: "A következő versenyző: (a Te neved)"

 

 Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link

 

 

 

Минск Город-Герой - Minszk, a hősi város

IPF Erőemelő VB 2017 - az igazi sportesemény

 

( Figyelmeztetés: a cikk egyesek szerint érzelmes hangvételt is tartalmazhat.)

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

 

Az idei júniusi IPF Raw erőemelő VB-nek Fehéroroszország adott otthont.

Magyarországot négyfős versenyzői, négyfős szakedzői kíséret, és népes szurkolótábor képviselte. Hőseink (finom utalás a címre) némi vízummal kapcsolatos félreértés végett mintegy 7 órát rostokoltak a minszki reptéren. Előszedve közel három évtizede elkövetett orosznyelv-oktatás halovány morzsáit végül átjutottak az angolul nemigen beszélő hivatalnokok, tengerészgyalogos kinézetű kommandósok sűrű, tömött során. Még jó, hogy maga a Belorusz Sportminiszter küldött meghívót. Mi lett volna, ha egyszerű halandóként próbáltak volna besurranni az országba?

A kezdeti kaland után az ország abszolút kellemes meglepetéssel szolgált! Mindenhol rend, tisztaság. Az utcán nem látni eldobott csikket sem. Nincsenek koldusok. Az emberek barátságosak, bár nem nagyon beszélnek idegenül. 

A versenyszervezés pedig osztályon felüli! A fehérorosz rendezők komolyan vették a VB-t. Az esemény jelentőségét érzékelteti, hogy a Papp László Sportaréna minszki megfelelőjében rendezték a versenyt, óriási hírverés, készültség és körítés mellett. Igaz, több mint 50 ország 1000 versenyzőjét és még egyszer annyi kísérőt kellett elszállásolni, ellátni, és biztonságosan hazajuttatni. A szurkolói lelkesedésről annyit, hogy ott lakó magyarok is családostul jöttek el szurkolni a csapatnak. 

A látványt majdnem úgy kell elképzelni, mint a mostani úszó VB-t. Mindenhol válogatott egyenruhás versenyzők, edzők, az erőemelés krémje. Sportoló kinézetű emberek, akik választott sportjuk mellett is elegánsnak tűnnek, nem kigyúrt gengsztereknek.

Amikor meglátod a villogó vakujú hivatalos fotósok hadát, a minden szögből vevő kamerákat, a húszfős teljes időben dolgozó médiacsapat, kommentátorokkal, profi hangosítással, akkor döbbensz csak rá, hogy ez az egész valóság: az erőemelés vitathatatlan csúcseseménye, az IPF Raw VB. Te pedig ott állsz, izgulsz, de magával ragad egy felemelő érzés. Te itt most a hazádat képviseled, a szíved fölött a magyar címer, és tudod, hogy harcolni fogsz nem csak magadért, hanem az egész országért.

Ezt az élményt nevezzük sportélménynek. Nyilván ennek fokozatai vannak, a megyei birkozóversenyen nincs ekkora felhajtás, de egy világversenytől bizony a fent leírtak elvárás. Nem gagyi, nem buli, nem cirkusz, hanem színtiszta versenysport.

Apropó elvárások. Nem eredménybeszámoló ez az írás, de a versenyzőink jól teljesítettek, mondhatni megfelelően az elég magas elvárásoknak. A nagyon erős Masters 1 kategóriában Dr. Kiss Anett felhúzás fogásnemben bronzérmet szerzett. Ugyancsak Masters 1 kategóriában Fekete Miklós és Pánisz László is összetett ezüstéremmel zárt saját súlycsoportjában. A brutális Junior kategóriában Kulcsár Dávid összetett bronzérmet szerzett. Meglepő módon mindannyian SBD versenyfelszerelést használtak. Volt egy őszinte próbálkozás egy másik fajta térdgumi kipróbálására, de a pillanatnyi eltévelyedést az élet gyorsan helyrehozta. Az SBD térdgumit semmi nem tudta túlszárnyalni.

Szóval az SBD-t viselő hősök, jöttek, láttak, versenyeztek és érmeket nyertek. Végezetül néhány életkép a versenyről a galériában:

 

 Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link

Akkor az erőemelők amorf szörnyek?

Nem!!! (fotografikus bizonyíték mellékelve)

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

 

Egy korábbi blogbejegyzésben szóltunk bizonyos későbbiekben kifejtendő sportértékekről. Ennek egyik része az, hogy adunk a megjelenésünkre. Az erőemelőket is érdekli egy bizonyos szintig, hogyan néznek ki. Ez nem feltétlenül a kockás hasikáról szól, sokkal inkább arról, hogy IGAZI SPORTOLÓNAK tűnjünk.

De hogy néz ki egy igazi sportoló? A teljesség igénye nélkül: mondjuk nem 90-es évekbeli márvány koptatott farmerben és heavy metal pólóban megy átvenni az eredményhirdetéskor a díját. Amikor ilyet látsz, TUDOD, hogy nem igazi sportolót látsz, sőt maga az ilyen "verseny" is erősen kérdőjeles, ahol ezt eltűrik. 

Az sem hátrány, ha nem 150 kg-os, mozogni képtelen, egyfunkciós, egydimenziós izomzattal rendelkezik az ember. Ja, a fiúknál a kopaszra nyírt fej, a piercing és a tetkó sem kötelező. De még az 50-es kar sem! A lányok pedig nézzenek ki NŐNEK! Tudjátok, mint a kézisek, vagy az atléták. Férfinál vagy nőnél, kellenek a szemnek tetsző arányok, a KISPORTOLT (ellentétben a kiGYÚRTtal) testek, amelyek tényleg le tudják adni minimum azt a teljesítményt vagy még többet, mint ahogyan kinéznek. Nyilván izmosabbnak fog tűnni egy erőemelő egy magasugrónál, hiszen ez egy ilyen sport, de a kisugárzás egyáltalán nem kell, hogy más legyen.

A leginkább talán egy bizonyos fajta sportolói tudat határozza meg, hogyan néz ki az ember erőemelőként. A belső tükröződik a külsőben. Azoknál, akiknél a tudatuk mélyén a sport, az ott elért teljesítmény van előtérbe helyezve az öncélú magamutogatás, paprikajancsiskodás helyett, azok úgy is néznek ki. Ellenben, aki azzal henceg erősportolóként, hogy hány krémessel fojtja le a hat grillcsirkét, vagy ellenőrizetlen körülmények között milyen nagyot is emelt, azt az igazi sportoló legfeljebb megmosolyogja. Lépjen fel a cirkuszban, oda való.

Persze a laikus közönség nagy része mindig kajálni fogja a cirkuszt, és ajnározza a pálcikalábakon pöffeszkedő, szteroidtól felfújt "bícs fekvenyomót". Az átlagemberhez képest még erős is lehet az ilyen (más kérdés, mi értelme van az "erejének", ha még a lépcsőn sem bír felfutni szegény pára, vagy legalább költöztetni a nagymamát, mert hát ahhoz kellenének comb, fenék és gerincmerevítő izmok is, ugye).

Az igazi erőemelőkhöz képest, akik igazi világversenyeken, igazi teljesítményt nyújtanak olyan messze állnak ezen testzsírral bőven ellátott, mindkét agysejtjüket üveghangon pörgető barátaink mint a Mars Alsózsolcától. 

Az SBD kiemelten ügyel a márkatervezésnél arra, hogy segítsünk vásárlóink IGAZI sportolóknak kinézni. Egy fotósorozat elkészítésére szántuk el magunkat, hogy bemutassuk, erőemelő sportolóként is lehet jó megjelenésű az ember. A fotózáson természetesen nem hivatásos modelleket öltöztettünk erőemelő ruhába, hanem valódi erőemelő országos bajnokokat, és kiváló versenyzőket kértünk arra, hogy álljanak modellt. A képeket elnézve talán azt a következtetést is levonhatjuk, hogy az erőemelés nem torzítja el a női testet - sőt! 

9_low.png

6_low.png

4_low.png

15_low.png

További fotók találhatók az SBD Hungary Facebook oldalán.

 Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link

 

ui: hálás köszönet Magyar Mátyásnak és az F&More csapatának a fotózási helyszín biztosításáért, valamint Madar Balázsnak a fotókért.

 

 

LÁTTÁTOK AZ SBD-T A BBTV-BEN?

az internet jó oldala

(Kattints át ha hosszú a cikk és nincs kedved olvasni: link)

 

A következő típusokba sorolhatjuk azokat az embereket, akik erőemelést vagy hasonló erősportot (akár Crossfit-et) űznek:

1. valódi sportértékeket kereső emberek (a sportérték szó bővebb kifejtést igényelne, de most nem ez a blogbejegyzés fő témája), nem csak magamutogató szándékkal ripacskodó egyedek

2. erősebbé és egészségesebbé válni akarók, és

3. akik véletlenül bekeverednek egy erőemelő terembe, de (szerencsére) még nem tudnak eleget ahhoz, hogy fejveszett menekülésbe fogjanak.

 

Az internet csodájának köszönhetően a fenti kategóriába tartozó értelmes emberek megtalálhatják a nekik való sportot. Az erőemelés pedig az elmúlt évek statisztikái alapján igen jól teljesít újoncok behozása terén.

Az online okosságok terjesztésében előfutár volt, és ma is úttörő munkát végez a www.body.builder.hu oldal. A BBTV rovat immár több, mint tíz éve érdekes és fogyasztható tartalmat kínál a testépítő sport iránt érdeklődőknek, szakítva az önreklám és az unalomig ismételt klisék használatával.

Ezért is öröm számunkra, hogy az SBD is megjelenhetett egy rövid bemutatkozás erejéig a BBTV-ben, amit itt láthattok.

 

  

A video februárban készült. Most már ugyan szinte mindenki a májusi Tabon megrendezendő Raw Erőemelő Országos Bajnokságra készül, de azért ne felejtsétek el az IV. Erőemelő edzőtábort sem, aminek a jelentkezési határideje most április 22-én jár le!

Erősödjetek, és ne felejtsétek el folyamatosan képezni magatokat a sportotokban.

 

Köszönjük, hogy elolvastad, most már vásárolhatsz: link