Érdekes lecke

amikor a maximum súly tanít

 (Megjegyzés: a téma elég hosszúra sikerült, nem tudtuk rövidebbre fogni)

 413fe78c715a7381d78ad635d9e9f913.jpg

Ismert információ emelő körökben, hogy a maximális súlynál a technika esetleg leromlik, de a lényeg, hogy valahogy - akárhogy, bárhogy - mégis emeljük fel azt az adott súlyt.

Ezt a kis szeletnyi információt nagyon sokszor félreértelmezik és helytelenül (ki)használják sportolók, de akár edzők is, és rendszert csinálnak abból, hogy a rossz technikával engedik "maxolni" a népet. Az ilyen kollégák az arányokkal nincsenek tisztában. Tényleg lehetséges, hogy a legnagyobb adott súlyt már nem sikerül tökéletes technikával kivitelezni, de ezt csak rengeteg helyesen előzetesen elvégzett szubmaximális, vagy akár maximális terhelés után lehet büntetlenül elvégezni.

Döngöljük be ezt még egyszer: az még rendben lehet, ha kb. a maxolásaid 5-10%-ánál kicsit elmegy a technika, de ez azt jelenti, hogy a többi 90-95%-ban legyen nagyon jó a technikád. Nem beszélve a max alatti nagy súlyoknál végzett gyakorlatokról. Ott legyen közel 100%-os a kivitelezés minősége. Tehát a max súlynál az elcsúszó technika a nagyon kivételes eset legyen, ne pedig a rendszer!

Okés, a technika fontosságáról már legalább annyiszor hallott mindenki, mint a koronavírusról az elmúlt napokban. Akkor mi itt az újdonság? Az, hogy megfelelő kontextusba kell tenni az egészet, ha meg akarod találni az egyensúlyt a teljesen csákány technikájú nagy maxolások és a túlzásba menő óvatoskodás között (amikor nem mész feljebb tíz kilónál három évig, amíg nem csiszoltad tökéletesre a technikádat). Ez utóbbi, mondanunk sem kell, is teljesen fölösleges elővigyázatosság, egyrészt azért, mert a versenyen nem osztogatnak szépségpontokat, másrészt pedig kizárod magad a fejlődésből, ha nem mégy viszonylag nagyobb súlyokra.

Tehát az egyik lecke itt ez: ha nem végzel rendszeresen kiváló technikával több ezer, urambocsá' tízezernyi ismétlést helyesen, akkor neked bizony csak károdra lesz a helytelen technikával való maxolás. Az egódat simizheti persze, hogy mégis felemelted, és mindenki menjen a fenébe az okoskodással, mert te majd jobban tudod. De hosszú távon nem nyertél semmit a sérülésveszélyen és a rossz technika berögzülésén kívül. 

 bench-fail.jpg

FOLYOMÁNY

Egyik kedvenc tárgyam a matematika, amely közvetlen kapcsolódik a logikához. A matematikában, a logikában ismert fogalom a folyomány. A wikiszótár szerint ezt jelenti:

"Belátható összefüggés, tény, amely az ismert adatokból nyilvánvalóan következtethető.

A törvény kiadásának folyománya, hogy mostantól ez a kötelező előírás. Ha nem értesz egyet, annak folyománya, hogy nem is akarsz segíteni benne."

A fenti maxolás és tökéletes technika összefüggésének egy nagyon érdekes folyományára bukkantunk a minap. Ez a következő: 

A max súlyt nem csak megúszni lehet jó technikával, hanem még képes is lehet megtanítani téged egy még hatékonyabbra, FELTÉTELEZVE, hogy előtte már számtalan, az akkori szintedhez képest, jó technikával végrehajtott max vagy max alatti ismétlést végeztél. 

A csavar itt az, hogy a max súly csak akkor fog téged tanítani valamire, ha előtte tengernyi, jó technikával végrehajtott ismétlést végeztél! Ekkor, és csakis ekkor, a max súly is tud tanítani! De ehhez türelem kell, gyakran évek munkája. A vasak világában vastörvény, hogy a munkát nem lehet kikerülni. 

 

Nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban. Történt, hogy jött, látott és nem győzött ugyan a koronavírus, de a különleges jogrend és határlezárások, légiforgalmi korlátozások miatt egy több, mint tíz hónapja készülő versenyzőnk nem tudott elutazni a Masters Erőemelő EB-re. Gondoltuk, ne vesszen kárba majdnem egy év munkája, mérjük fel a mumus számában, a fekvenyomásban. Az addigi versenymaxa 142,5 kg volt.

Most 147,5 kg-al kezdtünk, sikeresen. Jött a 152,5 kg, ami nagyon nehéznek tűnt. A történet szerves része, hogy az adott sportoló iszonyat fegyelmezett munkát végzett, folyamatos technikai csiszolás mellett, de sehogy sem tudtuk rávenni, hogy a lábát is használja a nyomásnál (hidalás révén). De most élete legnagyobb súlyára kellett mennie, 155 kg-ra, úgy hogy a 152,5 kg már majdnem sok volt pár perccel előtte. Valami kattant, talán az életösztön, a versenyző agyában, és először az ismert történelemben, felhasználta a láb erejét is a nyomáshoz, és a 155 kg csak úgy felrepült! Sőt, eztán megfejeltük 157,5 és 160 kg-al is, amiket szintén sikeresen teljesített. Mindezt egy végtelenül darálós 152,5 kg után! 

Hangsúlyozzuk, hogy a közel két éves közös munka alatt mindig javult a technikája, mindig szigorúan javítottuk a hibákat, de sohasem tudtuk rávenni az alsótest bevonásába a nyomásnál. Most először, a max súly és még egy kicsi hatására ez sikerült. Azonban ne felejtsük el, hogy ha nem dolgozik nagyon alapos technikával, fegyelmezetten több mint egy évig, akkor a max súly nemhogy tanította volna, hanem csak simán büntette volna, esetleg sérülést is okozva. 

 unnamed.jpg

ÖSSZEFOGLALÁS

Jó technikával hajts végre több ezer ismétlést max alatti súllyal. Ha a maxolásaidnál rendre elmegy a technika, akkor nem csináltál elég ismétlést ahhoz, hogy hatékonyan maxolhass. Egyszer-egyszer megengedett, de nem válhat rendszerré. Ha kitartóan dolgozol, akkor néha a max súly elő fog benned hozni valami ihletet vagy megvilágosodást, amitől még jobb technikát tudsz majd kialakítani. Figyelj erre a jelre és használd fel a későbbiekben. 

Most pedig élje túl mindenki a koronavírust és eddzen továbbra is keményen.