Hangulat, teljesítmény és edzőkörnyezet összefüggések

 

Minél jártasabbá válik valaki egy adott sportban, annál fontosabbá válik a lelki, mentális, hangulati tényezők beintegrálása az edzésmunkába.

Ezt legjobban egy fokozati skálán képzelhetjük el, ahol a nagyon kezdő valahol a skála alján van, és vajmi keveset kell törődnie a mentális felkészüléssel, míg a skála tetején a nagyon jártas versenyzőnek érdekes módon rengeteg időt és erőfeszítést kell belefektetnie a lelki felkészülésbe. Közöttük pedig ott vannak a többiek, a haladóbb kezdők, középhaladók, haladók, mindenki. Mindenki elhelyezkedik valahol ezen a skálán, akár tud róla, akár nem.

Így van ez az erőemeléssel, súlyemeléssel is. Bár csábító lenne azt hinni, hogy a legjobb versenyzők csak állati erőből emelnek, nem kell gondolkodniuk sem, de ez sajnos, vagy nem sajnos, nem igaz. 

Ad egy: a versenyen nem mindig a fizikailag legerősebb nyer. Ad kettő: a mentálisan kuka felkészültségű, de legnagyobb izomerővel rendelkező versenyző nagyon könnyen megbénulhat a tét, a nyomás alatt, amit egy verseny hoz, és messze ereje alatt teljesít. Miért? Azért mert elterjedt tévhit, sőt rossz gyakorlat, hogy az edzésen csak a fizikai teljesítményünkkel foglalkozunk, az izmokra, az erőre edzünk, és elhanyagoljuk a "lelki" edzést. Ez általában a kezdők, vagy a testileg nagyon erős, de valahogy versenyeken nem jól teljesítők körében gyakori.

grundzero-31.jpg

A versenyen megjelenik a lelki nyomás, a nyomasztó tét, a görcsös kitűnni vagy megfelelni akarás, az ellenfelek lehengerlő látványa, a tőlük való félelem. Ez rendben is van, hiszen a legtöbben ezért az izgalomért versenyzünk. De itt a millió dolláros kérdés: hogy akarunk átjutni egy akadály felett, ha nem edzünk rá sosem? A válasz az, hogy természetesen nehezen vagy sehogy nem jutsz át valamin, amire nem készültél fel, vagy csak rosszul készültél fel. Ugyanúgy, ahogy nem várhatod el magadtól, hogy 300 kg-ot fogsz guggolni a versenyen, ha edzésen SOHA nem is guggolsz (na jó, egy kis lábtoló 500-al azért mehet ;) - ugye mindenki értette a viccet?!), ezen az elven ugyanúgy nem várhatod el magadtól, hogy az izmaidnak parancsokat adó elméd optimálisan működjön a verseny során, ha életedben még nem is hallottál arról, hogy van elméd, és nem edzettél rá, hogy az irányításod alatt maradjon és stresszhelyzetben is azt csinálja, amit mondasz neki. 

A fentieket mutatja ez az ábra:

 menta_lis-go_rbe.jpg

A jó versenyzők egytől-egyig kialakítottak valamiféle mentális felkészülési rendszert, amivel a verseny nyomását enyhítik, hatástalanítják. Ez lehet csak annyi, hogy jó zenét hallgat, ami megnyugtatja, vagy folyamatosan vizualizálja az elérendő eredményt magában edzésen, sőt otthon is stb.  A lényeg, hogy van valami, amit kitapasztalt és működik. Ez a teszt: működik? Elképesztően sok ember hiszi azt dolgokról, hogy működik, ami valójában nem működik, csak ő nem akarja ezt beismerni. Erőemelésben pusztán meg kell nézni, hány jó fogása volt a legutóbbi 3-4 versenyén, és rögtön lehet tudni, hogy a módszere működik-e. Ha átlagban nincs hét, de legalább hat jó fogása, akkor áltathatja magát, de nem működik a lelki felkészülési szisztémája. Feltételezzük természetesen, hogy a versenyző és edzője nem totálisan inkompetens, és valamilyen szinten reálisan méri fel a versenyző képességeit. Itt nem a menthetetlen hülyékről beszélünk, akik 50 kg-al a legjobbjuk felett kezdenek a versenyen.

Megvizsgálva ezt a lelki felkészülés témát, három fő utat láthatunk, ami edzi az ember elméjét:

 1. Egyéni módszerek (utánaolvas, tudatossá válik, gyakorol, meditál stb).

2. Környezeti módszerek (olyan helyen és emberekkel edz, akik erőt adnak, motiválják, hangulatba hozzák).

3. Sok versenyzés (gyakorlat teszi a mestert).

 Kb. a fenti fontossági sorrendben, de ez szubjektív, és az egyik előidézheti a másik kettőt és vica versa.

Ismétlem, egy kezdőnél a lelki felkészülés messze nem olyan fontos, mint egy haladónál. De ahogy haladsz előre a sportodban, egyre sürgetőbbé válik, hogy kezdj valamit a fejeddel is.

Az 1-es és 3-as pontot most átugorva szeretnék a 2-es ponttal foglalkozni.

 

KÖRNYEZETI MÓDSZEREK

Avagy ha sportolói mentalitást szeretnél kifejleszteni, mit keress

 

Menekülj a tükrös fitnesztermekből. Ez a legalja, fölösleges is ecsetelni.

Töröld ki a fejedből, hogy a testépítés és az erőemelés ugyanaz a dolog. Anno talán közös tőről fakadtak, de mára nagyon szétváltak az edzésmódszerek. Keress erőemelő környezetet, társakat.

Ahol egy kommersz konditeremben edzenek az erőemelők egy csoportban, az elfogadható, de messze nem optimális. A konditeremben üvölt a tuc-tuc zene, fenékriszáló fitnesz modellek, kipattintott alvilági figurák, vagy önimádó, belőtt sérójú majmok rajzó hadai töltik meg helyet, és általában az egész arról szól, hogy "nézzetek rám, milyen szép/kemény/menő vagyok". A vicc az egészben az, hogy senki nem a másikat nézi, hanem önmagát.

Emellett ezekben a termekben rengeteg fölösleges vas van, ami bántja az ember szemét. Ezeket edzőgépeknek hívják, és az emberi butaság igazi mementói. Gépektől soha senki nem lett erősebb. Ha a garázsodban edzenél erőemelőként te televágnád a helyet fordított tricepsz-kereszt-vádli izoláló gépekkel? Ha valódi erőt akarsz fejleszteni, akkor az alapokra koncentrálsz. Hogyan hat ez a lelki felkészülésre? Egy humorista sem készül a fellépésére úgy, hogy sírós tragédiákat néz. Te edzenél olyan helyen, ahol a fentiek folynak, és utána elvárnád, hogy nőjön a lelkierőd, a mentális fókuszod? Szóval, ha lehet, dobd az ilyen termeket. Sokan megtették már. Jó, de akkor hová?

grundzero-sirius.jpg

A Crossfit termek (Apage satanas!) is egy opció. Ott van szabad súly, az emberek sokkal normálisabbak, de erőemelőként még mindig nem optimális, mert a rudak tipikusan rosszak, hajlósak, a vastag tárcsákból nem lehet feltenni eleget, és a csoportos foglalkozások időbeosztása sokszor nem teszi lehetővé az edzésed. Mellette pedig nincs elég erőemelő társaság, aki tudna segíteni.

Még a régi, lepukkant pincetermek is jók lennének, de itt sokszor demotiváló kosz és bűz uralkodik, vagy a rozsdától nem mindig találod a rudat. 

A legjobb egy erőemelő vagy súlyemelő terembe menni. Ezeket nem önimádóknak, gengsztereknek vagy igénytelen alakoknak találták ki, hanem sportolni vágyóknak. Van sportfegyelem, és etikett, ami a felszerelésnél is sokkal fontosabb. Ismérvei, hogy nincsenek gépek, jó minőségű rudak és tárcsák vannak, nem kommersz állványokon kell dolgoznod (ahol a villamagasságot mondjuk 20 cm-ként lehet csak állítani, és összedől ha 200 kg-ot felraksz). Ezekből nagyon kevés van egyelőre, de megéri odamenni. Itt találod meg ugyanis azt a hangulatot, ami fel fog téged készíteni a kemény edzésekre és a versenyekre. 

Ilyen termek ma Budapesten:

https://gymsuleiman.hu/

http://www.powerbuilder.hu/edzesek/

https://www.facebook.com/siriuslifting/ vagy https://www.instagram.com/siriuslifting/

Kérnénk az olvasókat, hogy ha tudnak még jó sportolói termekről vidéken vagy Budapesten, küldjék el a linket egy e-mail-ben nekünk.

Ezeken a helyeken jó esetben erőemelőket találsz majd. Versenyzőket, akik céltudatosan készülnek egy-egy versenyre, vagy ha nem versenyre, akkor is profi hozzáállással egy célért hajtanak. Ezeknek az embereknek a profizmusa, hozzáállása és sokéves tapasztalata felbecsülhetetlen értéket közvetít kezdőnek, haladónak, versenyzőnek egyaránt. A hangulat a lényeg. A Gym Suleiman híres az egyéni törődésről és a kiváló közösségi hangulatról. A Powerbuilder termekben erőemelő hívők edzenek.

A Sirius Lifting Grund Zero terme pedig a komolyabb szándékúaknak szól, akik nem sajnálják a vért és verítéket a cél érdekében. A hangulat mégsem drámai, hanem egyenesen fenomenális. A nevetés, a cukkolás a kemény munkával párosulva olyan egyedi miliőt ad az egésznek, amit semmilyen tingilingi, kommersz terem nem tud nyújtani. Az a tény, amikor nálad erősebbekkel vagy tapasztaltabbakkal edzel a lelkileg gyengéket megviseli, a lelkileg erőseket megacélozza. Olyan dolgokat tudsz magadba szívni a környezeti hatásokkal, amikért mások nagyon sokat fizetnek (de gyakran hiába. A szellemiséget, hozzáállást, emberséget ugyanis nem lehet pénzért megvásárolni.) Nem véletlenül az a marketing szlogen, hogy a Grund Zero egy őszinte edzőterem. A sportérték és az egyszerűség dominál, például az egyetemes sport nagyjai vannak kitéve a falra, nem fitnesz modellek.

sportolok.jpg

Látható tehát, hogy a lelki felkészülés nem egy misztikus, tibeti jártasságot igénylő dolog. Mindössze három kulcs tényezője van. 1) foglalkozz a lelkivilágoddal, merülj el kicsit a témában, fejleszd magad, 2) keress egy támogató hangulatú edzőkörnyezetet, mint a fenti példák, 3) versenyezz gyakran, ha még kezdő vagy.

Látogass el a fent megjelölt termekbe. Az SBD még személyes próbalehetőséget is biztosít a Sirius Lifting Grund Zero termében (1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132), ahol egy helyben edzhetsz és kipróbálhatod ingyen az SBD termékeket.

Garantálom, ha eljössz és átéled a versenyzői közösség hangulatát, soha többé nem úgy nézel majd az edzőtermekre, mint pusztán edzőtermekre. Megtanulod látni a mögöttes tartalmat. Hosszú távon többet kapsz egy teremben az uralkodó hangulattól és közösségtől, mint a csillogó felszereléstől, ahogy azt minden igazán elkötelezett és profi hozzáállású sportoló megtanulta már.

 grundzero-29.jpg