SBD Hungary

Magyarok! Vissza a világtérképre!

Erőemelőink a 2021-es világranglistán

 

Az igazat megvallva, ez egy töményen szakmai tartalmú cikk, lehetséges, hogy csak az erőeméssel intenzíven foglalkozókat érdekli. Aki nem szeret olvasni, vagy nem érdekli annyira az erőemelés találjon valami könnyedebbet.

_______________________ 

 

A történelemben első alkalommal jelentek meg az IPF adminisztrációs oldalán világranglisták, amelyek mindkét szakágra (erőemelés/fekvenyomás), mindkét nemre, és az összes korosztályra vonatkozóan összeállították a súlycsoportoktól független rangsort a 2021-es évben elért eredmények alapján.

Mi egy ranglista értelme? 

Az IPF GL pontok (a GL itt a GoodLift-et jelenti, ami az IPF eredményeket és versenynevezéseket tartalmazó kiszolgáló felülete és társoldala) segítségével az adott súlycsoportban elnyert érmektől vagy helyezésektől függetlenül is el tudja magát helyezni magát az ember az erőemelés világában. Össze tudja mérni magát akár a felnőtt (open) korcsoportban minden az évben indult versenyző eredményével, vagy akár saját korcsoportjára szűkítve (ahol esetleg jelentősen jobb helyezésre számíthat, mint az open korcsoport ranglistáján).

Hiába lett valaki tehát mondjuk bronzérmes egy nem "sűrűn lakott" korosztályban és üres súlycsoportban (mert mondjuk hárman indultak), ezen a ranglistán az éremtől független, összképi eredményt is megnézheti, hogy hányadik helyet foglalja el a világszintű hierarchiában.

Az IPF fenti rangsorában csak a nemzetközi versenyen indulók szerepelnek, országos versenyekre nem lát rá a rendszer, de ha valaki kíváncsiságból kiszámolja a saját GL pontjait az alábbi linken található - egyébként magyar fejlesztésű - alkalmazással, (le kell tölteni telefonra), akkor szemfelnyitó élményben lehet része. Egészen ritka esetben pedig homlokracsapós felismerésben, hogy "Az ördögbe, hát nem világbajnok lehettem volna!"... Szinte biztos, hogy nem, de ez egy másik történet.

hegedus_aron1.jpg

Hegedüs Áron - a magyar férfi listavezető.

 

 Apropó világbajnokok. A ranglisták értelmezéséhez hasznos némi háttérinfóval rendelkezni:

Aki benne van a sportban az tudja, hogy a magyar erőemelés aranykorszaka a 90-es évek végére és a 2000-es évek elejére tehető, amikor háromfogásos erőemelőink Magyarország eddigi mindösszesen három felnőtt világbajnoki címét szállították Mészáros Tibor (1998) és Árvai István (2003, 2004) révén. 

Nemzetközi szinten az egyfogásos fekvenyomó versenyeken mindig sokkal jobban ment a magyaroknak, mint a háromfogásos erőemelésben. A 2000-es évek tájékán az Ónozó Szabolcs, Kupcsik László, Mészáros László nevével fémjelzett "aranycsapat" sorra nyerte a versenyeket, és a női fekvenyomóink is kiválónak számítottak nemzetközi viszonylatban.

Ez azonban elég régen volt. Olyan régen, hogy a sasszemű olvasó esetleg nem is találja a hivatkozott linkeken a fenti versenyzők összes ragyogó eredményét, hiszen azok jóval az általános eredmény-digitalizálás korszaka előtt születtek.

2005-től egy nagyon hosszú, eredmény-aszályos időszak köszöntött be, amit csak néha-néha tudott egy-egy helyezés, esetleg fogásnembeli érem enyhíteni, leginkább női fekvenyomóink jóvoltából, és inkább csak korosztályos versenyeken, nem a legnagyobb presztízsű open kategóriában.

Felnőtt erőemelésben (kiemelve itt a különbséget a háromfogásos "erőemelés" és az egyfogásos "fekvenyomás" között), 2021-et megelőzően a férfi mezőnyben EPF vagy IPF által szervezett nemzetközi versenyen csupán három összetett aranyéremre futotta az EPF Duna Kupán (ami kb. egy Közép-Európa bajnokságnak felelt meg.) Ezek:

Fekete Miklós 2009, 82,5kg aranyérem és abszolút 1. hely

Ódor András 2013, 93kg aranyérem, és abszolút 5. hely

Ifj. Sebestyén Tamás 2013, 105kg aranyérem és abszolút 4. hely

 

Ahol viszont igazán számított (VB-ken és EB-ken) ez idő alatt csak három fogásnembeli éremre futotta:

Ifj. Nemesházy János 2014, Raw VB 105kg felhúzás bronz

Sebestyén Tamás 2015, Raw EB 105kg fekvenyomás arany

Schauer Kornél 2015, Raw EB 120kg fekvenyomás arany

A neutroncsillag-sűrűségű felnőtt férfi háromfogásos erőemelő mezőnyben óriási fegyvertényt jelentett már a pontszerző 6. helyezés is összetettben. 

A raw (segítő ruhák és bandázsok nélküli igazi erőn alapuló) versenyek 2012-ben bekövetkezett térhódítása példátlan robbanásszerű létszámnövekedést hozott. Tízezrével özönlöttek az emberek a sportba, ami hatalmas merítési lehetőséget teremtett nemzetközi szinten a jobbnál-jobb tehetségekből. Olyan országok kerültek az erőemelő térképre, akik addig nem igazán tündököltek eredményeikkel (Franciaország, Olaszország, Algéria vagy akár Írország).

Mi sem mutatja ezt jobban, mint a tény, hogy az első 2013-ban megrendezett raw VB férfi bajnokai átlagban már csak a 4-6. helyen végeztek volna a 2019-es raw VB-n. Ugyanezek a 2013-as bajnokok 2021-ben a VB-n tovább csúsztak volna vissza átlagosan az 5-8. helyre! A mezőny tehát egyik évről a másikra is ijesztő ütemben erősödött még úgy is, hogy 2020-ban járványügyi korlátozások miatt nem tartottak világbajnokságot.

___________________

 

Itt érkezünk el a cikk címében szereplő témánkhoz. Noha ez a cikk a klasszikus háromfogásos erőemelésre fókuszál, elöljáróban meg kell említenünk, hogy az egyfogásos fekvenyomó versenyeken is ragyogó eredmények születtek  idén Nyers Mónika (felnőtt fekvenyomó világbajnok, Masters 1 világcsúccsal), Szabó Ágnes (felnőtt fekvenyomó világbajnok), Schauer Kornél (Masters fekvenyomó világbajnok) és Cserna János (Masters fekvenyomó világbajnok) révén, amit itt most terjedelmi okokból nem részletezünk. A linkeken utána lehet nézni az eredményeknek.

___________________

 

Amit viszont tésztavékonyságúra kinyújtunk és kifejtünk azok a 2021-es háromfogásos erőemelés eredmények:

Kezdjük a nőkkel!

Női ranglista:

Erőemelésben open (felnőtt korosztályban) a ranglistán a legelőkelőbb helyen szereplő magyar Rozsnyai-Kovács Aletta, aki a 35. helyet foglalja el a teljes női felnőtt mezőnyben a világon. A magyar erőemelők közül a valaha volt legmagasabb IPF GL pontszámot 102,5 pontot érte el Aletta a férfiak eredményeit is ideszámítva. Aletta idén junior korosztályban a VB-n éppenhogy lemaradt a bronzéremről, viszont a junior EB-n már ezüstérmes lett 63kg-ban. A női juniorok között az összesített ranglistán a 7. helyet szerezte meg! Elképesztő magyar csúcsokkal (63kg junior és open magyar rekord 465kg) tűzdelt éves teljesítménye bőven az első 50 versenyző közé repítette őt nemzetközileg open-ben. Teljesítményét külön kiemelendő, hogy a második legjobb magyar női versenyző (aki ugyancsak két fejjel kiemelkedik a magyar mezőnyből) Sallai Eszter open-ben a 153., juniorban pedig 60. helyen áll a ranglistán. A harmadik legjobb magyar hölgy Kiss Anett open-ben a 209., mastersben a 17. helyet foglalja el a világranlistán.

A három legelőkelőbb női felnőtt helyezést elért versenyzőnk egyike sem a 24-39 éves felnőtt korosztályból került ki. Természetesen az open (magyarul: felnőtt) korosztály bármely 14. életévét betöltött versenyző számára nyitott (ezért is open), de itt jellemzően a 24-39 évesek a legerősebbek, nem a juniorok (19-23 év közöttiek), vagy a Masters-ek (40 évet betöltöttek).

Mindezzel együtt elmondható, hogy korosztályban felkerültünk a térképre, Aletta révén pedig a felnőttben is letettük a névjegyünket női erőemelésben.

rozsnyai-kovacs_aletta.jpeg

Rozsnyai-Kovács Aletta - a legjobb magyar versenyző, nem csak a nők között

 

Férfi ranglista:

A férfiaknál hagyományosan még ennél is öldöklőbb verseny. A raw open ranglista századik helyéhez (98,749 IPF GL pont eléréséhez) érzékeltetésül minimum az kell, hogy egy 74 kg-os verenyző 672,5 kg fölött teljesítsen összetettben, 83kg-ban ehhez már 712,5 kg kellene, 93-ban 750 kg, 105-ben 790 kg, 120-ban 850 kg, +120-ban pedig (testsúlytól függően) 930 kg körül! Beszédes számok! Magyarországon legfeljebb 5-6 ember ért el ilyen magas IPF GL pontszámot a raw versenyek bő 10 éves történetében.

Így már érthető, miért olyan nagy szó, hogy 2021-ben mindjárt 3 magyar is bekerült az első 100-ba az open erőemelő világranglistán!

A listavezető, és ezzel legeredményesebb magyar férfi versenyző Hegedüs Áron a 68. helyen áll. Ezt a raw VB-n kivívott 5. helyével érte el, ami az elmúlt 17 év legjobb magyar férfi VB helyezése volt felnőtt erőemelésben. Desszertnek pedig ott van a felhúzás magyar csúcsa 105kg-os kategóriában 332,5 kg-al!

Két hellyel hátrébb Fekete Miklós a 70. helyen áll az open ranglistán. Masters 1 világ- és Európa-bajnok idén, felnőtt magyar összetett csúccsal 767.5 kg 93kg-os súlycsoportban. Miklós a Masters világranglistán a 3. helyen áll (mindössze 5 Masters korú versenyző került be az open első 100-ba).

Harmadik legjobb magyarként Bereczki-Király Szilárd a 77. helyen áll az open ranglistán. Szilárd idén junior erőemelésben EB ezüstérmes összetettben (és egy kis fekvenyomás kitérővel junior világbajnok is). 120kg-os súlycsoportban elért 830 kg-os összetett felnőtt magyar csúcsa az idei év abszolút számokban legnagyobb emelt súlya (és a valaha volt 3. legnagyobb magyar összetettje).

Mind a három versenyző elérte a lélektani határnak számító 100 IPF GL pontot a teljesítményével. A fentebb említett Rozsnyai Kovács Alettával kiegészülve 4 magyar versenyző is 100 IPF GL pont fölé került így idén.

Ugyan nem szigorúan a ranglista témája, de a következő legjobb férfi versenyzőnk Enahoro Asein (116. hely az open-ben és 32. juniorban), a 83kg-os felnőtt felhúzás VB aranyérmét és világcsúcsát (336 kg) érte el országunk számára! Azóta a felnőtt csúcsot túlszárnyalták, de juniorban még mindig világcsúcstartó.

Ki kell emelnünk ezen kívül Susa Olivért, aki a legfiatalabb ifi korosztályban (18 év alatti) raw VB bronzérmes és fekvenyomás fogásnemben világcsúcsot ért el 93kg-ban (187 kg). Az erőemelő ifjúsági világranglistán Olivér a nagyon előkelő 5. helyet foglalja el.

Ugyancsak meg kell említenünk Bana Milánt, aki junior +120 kg-ban fekvenyomás fogásnemi VB aranyat nyert, valamint minden idők 4. legnagyobb magyar összetett emelt súllyal végzett idén. Háromfogásos erőemelőként a juniorok között a fekvenyomó specialistáknál is nagyobb súlyt nyomott, és övé idén a világon a második legnagyobb fekvenyomás abszolút értékben a 23 év alattiak között!

Konklúzióként elmondható tehát, hogy a kétezres évek eleje óta ilyen jó eredményeket nem értünk el férfi erőemelésben, és a jövő is igazán biztató az ifjúsági és a junior korosztályos versenyzők teljesítménye alapján. 

bana_milan.jpg

susa_oliver.jpg

Bana Milán és Susa Olivér korosztályos érmeket hoztak                                                                      

 __________________

 

Az erőemelő ranglista böngészése önmagában is kitűnő egó-űző gyakorlat a lelkes versenyzőnek. Milyen jó, hogy láthatjuk, mennyit ér a teljesítményünk globális összevetésben!

Külön büszkeség, hogy láthatjuk Magyarország szép lassan visszakerült az erőemelő térképre! Már nem csak elmaszatolt széljegyzetként vagyunk ott a világatlasz lapjain, hanem komolyan be-betörünk a térkép közepe felé. Hagyományos három fogásban (guggolás-fekvenyomás-felhúzás), a világ egyik legjobban fejlődő és egyre emelkedő színvonalát hozó sportjában ez több, mint örvendetes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herri Pottyer és a Főnix Rendje

 

A 2020-as évet a Nemzetközi Űrállomáson átvészelő szerencséseken kívül szinte mindenkit rosszul érintett a világszintű COVID helyzet. Varázsütésre sötétült el a világ, amit furcsábbra még J.K Rowling sem tudott volna megírni. Szerencsére a 2021-es év elhozta a könyvekben is megszokott feloldozást, a gonosz elűzetni látszik, talán végleg, talán csak erőt gyűjt és visszatér, mint Voldemort.


A versenyek élménye távoli rózsaszín homályba burkolódzott az év elején. Szinte éreztük a hátunkban a vidéki utak okozta zsibbadtságot, az általános iskolák rozzant bordásfallal keretezett tornatermeinek gumi- és izzadtságszagát. Már vártuk, hogy a legmeghökkentőbb bemelegítő helységekben, hogyan tudunk felkészülni a fogásainkra, de ez csupán álmodozás volt a maszk alatt átélt oxigénhiánytól.

Ezért volt jó hír, hogy a tavaly kétszer is elmaradt női OB a budapesti sportcsarnokkal és a legkülönbözőbb érmekkel, különdíjjakkal, pénznyereménnyel, úgy robbantotta be az idei versenyszezont, mint ahogy egy főnix a hamvaiból kikelve új életre kél. A feltámadás tényét a még nagyobb szabású két platformos férfi Erőemelő Országos Bajnokság biztosította. HURRÁ!

Most, hogy végre újra nyeregben érezhetjük szeretett sportunkat, az SBD is feltámad és egy új az eddigiek közül talán az egyik legmenőbb nyári limitált szériával áll elő, amit stílusosan Phoenix Range-nek neveztek el. Most már biztosnak érezhetjük újra az életünk.


A részletek folyamatosan fognak szivárogni egészen ma estétől július 15-ig, amikortól megrendelhető lesz a webshopból a teljes termékvonal. Mivel limitált ezért nem tartunk majd nagy mennyiségeket raktáron, igyekezzen mindenki aki szeretne belőle, mert a készletek végesek.

Előrendeléseket a webshopos elérhetőségeken pedig le tudtok adni telefonon, e-mailen, vagy akármelyik közösségi médiás felületen.

jessica-buettner-01.jpg

Silent update

Az élet az SBD háza táján nem állt meg. Igaz, a limitáltaknál megszokott hírverés nélkül, két új termék is felbukkant.

Az 1900-as évek elején főképp a kék galléros rétegben volt a szlengben a "bean" a fejre egy amolyan becenév. Ebből lett végül a beanie neve, ami anno a munkásosztályban volt népszerű, praktikussága miatt. Egyrészt melegíti a fejet, másrészt összefogja a hajat munkaközben. Az ötvenes évekre aztán elterjedt a sportolók között is pont a fennt említett praktikussága miatt is, és szép lassan a sportolóktól átszivárgott a divat világába. Mostanra pedig egy teljesen trendi viselet, férfiak, nők és gyerekek között egyaránt.
Érdekes, hogy a "cap" azaz magyarban a baseball sapka, is a beanieből lett, először egy ilyen sapka volt szemellenzővel, majd ebből fejlődött tovább nyári viseletnek.


product-beanie-1080x1080-01.jpgMindez nyilván azért érdekes, mert az SBD is kihozott, egy remek ilyen sapkát, hogy az edzőtermen kívül is legyen SBD cuccunk amit hordhatunk. Egy kis légy a levesben, hogy a termékbevezetés épp nyár elejére sikeredett, de vannak akik egész évben szeretnek sapkát hordani, a többiek tankolhatnak egy váratlan jégkorszakra, vagy csak simán télire.


A másik megjelenés egy új póló ami csupán a designban változott. Kihozott az SBD klasszikus pólót, ami csupán annyit jelent, hogy a pólók világában egy megszokottan a bal mellkason van a logó. Egyrészt így sokkal visszafogottabb, ezért utcán is jobban viselhető. Mindeközben aclassic-t-shirt-01.jpg 2020-ban bevezetett ultra-prémium anyagból és ugyanazzal a szabással készül, így a minőség töretlen, mégis több helyre felvehető viselet.

Innen tudjátok megrendelni, ha még a céges meetingen is SBD pólóban lennétek, vagy fázós a fejetek:

http://www.sbdhungary.hu/uj-termekek-101

Gruber Vilmos - a magyar erőemelés alapítója

1943 - 2021

 

Anyasportágunkra az erőemelésre mindig nagy reflektorfény vetül az SBD-nél. Az elmúlt években Magyarországon az erőemelés soha nem látott fejlődése és létszámbeli bővülése tapasztalható.

Az erőemelés szépségét és előnyeit ma élvező emberként kötelességünk megállni egy pillanatra, és hálával emlékezni Gruber Vilmosra, az emberre, aki meghonosította országunkban ezt a jó értelemben vett függőséget okozó sportot.

Vili bácsi személyiségénél és habitusánál fogva is különlegesség. Katona édesapja elesett a fronton, Vili nagyon kemény környezetben még annál is keményebb emberré vált. Szókimondó, karakán természetének híre messze megelőzte, nála nem lehetett mismásolni, sunnyogni. Ez a tulajdonsága nagyon jól jött, amikor Szövetségi kapitányként dirigálta a junior és felnőtt erőemelő válogatottakat a 90-es években.

1968-ban szerveztek először erőemelő versenyt Magyarországon, ahol Vili már szervezője, sőt mozgatórugója volt a kezdeményezésnek. Több ezer ember gyűlt össze a Jégszínházban a versenysportunk bölcsőjénél. 

A korai versenyek és szervezeti tevékenység megalapozásából is jócskán kivette a részét. Számtalan országos és helyi megmérettetést hozott tető alá öt évtized alatt. Fáradhatatlanul, óriási energiával nevelte a fiatal versenyzőket. Szó szerint száz és száz emberrel foglalkozott, felkutatta, nevelte, edzette őket.

A 60-as évek végén XI. kerületi Csóka utcában ő ismertette és szerettette meg Rónaszéki Andrással, a Magyar Erőemelő Szövetség későbbi elnökével a sportágat. Kettejük elmondása szerint egy mosókonyhában felfordított teknőn edzettek a hőskorban. Évtizedekkel később is vállt-vállnak vetve találjuk őket, ahogy szeretett sportágjukért dolgoztak. Vili bácsi alelnöki posztot vállalt András mellett. Sorsuk életük végéig összefonódott, mindketten 2021-ben hagytak itt minket.

Vili bácsi szíve csücske, az óbudai Gruber's Gym a 80-as években újító kezdeményezés volt, amely nem csak egy egyszerű edzőterem, hanem az erőemelést népszerűsítő intézmény volt már az akkori hatalom és hatóságok szemében is. 

img-b8b172abe41812b48b1b20451a504ac9-v.jpg

A Békásmegyeri lakótelep házfalán található "freskó" is őrzi Gruber Vili emlékét

 

Vili is ez nekünk hátramaradóknak: az erőemelő sport utánozhatatlan és megismételhetetlen intézménye.

Gruber Vilmos 2021 április 8-án eltávozott közülünk a fizikai valóságban. Ránk maradt viszont szellemisége, életének 78 évének több, mint 50 évnyi sportmunkássága. Életvidám nevetése örökre a fülünkben cseng. A filozófiája az volt, hogy az előre utat kell nézni, és nekünk is ezt kell tennünk, ha fel akarunk nőni a tanításához.

Vili bácsi, köszönjük neked!

Megjött a limitált kiadás, az ENDURE széria

 

Fanfár és kürtszó, ujjongó tömegek, a fiatal lányok virágszirmot dobnak a bevonuló Endure termékek lábai elé.

Aki lemaradt volna a sejtelmes felvezetésről az itt olvashat róla.

A tömör mondanivaló pedig ez:

Az SBD eddig talán legmenőbb limitált szériája jelent meg, ami Endure név alatt fut. A most divatos khaki, katonai zöldre hasonlító színvilág szinte a teljes SBD palettát felöleli. Elképesztő póló, mez és zokni minőség. A többi termék pedig a legvagányabb színben hozza, amit eddig is.

Fontos, hogy csak kb. 10 napig, azaz december 6, vasárnap éjfélig tudjuk az előrendeléseket felvenni, hogy még karácsony előtt biztosan megkaphasd.

Az utána befutó rendeléseket nem biztos, hogy ki tudjuk szolgálni (lehetséges, csak nem tuti).

Még egy támpont, amit az évek alatt tapasztaltunk: ha csak a leghalványabb gyanú merül fel benned, hogy ebből a szériából neked kellene, akkor NE VÁRJ, mert nem lesz később. Most rendelj belőle.

Egész egyszerűen ezért limitált (magyarul: korlátozott ideig elérhető) ez a széria - nincs végtelen készlet belőle a gyárban sem, és nem is gyártanak utólag sem belőle (eddig egyetlen limitált sorozatot sem ismételt az SBD).

Tehát: lehetőleg ma, de legkésőbb december 6-ig add le a rendelést, hogy később ne bánkódj, hogy lemaradtál.

 

Kitartás!

 

Ugyan a COVID világszerte felborította a hétköznapok megszokott forgatókönyvét, mégis a kezedben marad a döntés: ülsz és vársz, vagy teszel is valamit, hogy továbbra is mozgasd a tested, edzésben maradj?

Lássuk be, a vírus vagy a hatóságok átkozása önmagában nem fog téged jó formában tartani. Az okosabb ember azt nézi, mit tud ő tenni.

a) tudsz edzeni otthon saját testsúllyal, gumiszalaggal kettlebell-el stb. De megnézhetsz három tucat kung-fu filmet is, és eljuthatsz egy teszkós shaolin szerzetes szintjére.

b) építesz egy garázstermet magadnak. Ez is nagyon jó opció azoknak, akik megtehetik.

c) ha igazolt versenysportoló vagy, akkor a törvény megengedi, hogy edzésre használd az elérhető termeket. Ideális esetben már eleve egy ilyen sportegyesületi létesítményben edzettél, tehát nem kell nagyot változtatnod, de ha nem, akkor érdeklődj (például emailben tőlünk), hol engednek edzeni ilyen feltételek mellett.

 A lényeg az, hogy ne állj meg, ne add fel, egyszóval tarts ki! 

Fantasztikus, hogy milyen távoli vagy elérhetetlennek tűnő célokat megvalósítottak már a jó öreg, egyszerű kitartás útján.

Sok ilyenről lehet olvasni Walt Disney-től kezdve, akit a kreativitás hiánya indoklással sokszor eltanácsoltak Hollywoodból, Edison-on keresztül, aki 1000 sikertelen kísérlet után hozta létre a működő izzót, a Starbucks alapítójáig, aki 242(!) bankba látogatott el, mielőtt hitelhez jutott a vállalkozás elindításához.

Ki tudja, lehet, hogy a saját szakterületeden te leszel a következő Edison! Csak tarts ki.

teaser-reveal-still.jpg

Az SBD az idei év megpróbáltatásaira válaszul kihozta az új limitált ENDURE sorozatát. Az Endure angol szó jelentése (micsoda meglepetés!): 1. valami fájdalmas vagy nehéz dolgot türelmesen viselni. 2. tovább létezni, megmaradni.

Az sem merő véletlen, hogy a szó a latin "indurare", bekeményedni, felkeményedni szóból ered. Milyen sokszor is lehetett hallani a régi súlyemelő edzőktől ezt a szót: keményedj fel a súlyhoz! Sokszor nem hókusz-pókusz kellett, meg valami mágikus technika az emeléshez, hanem egyszerűen keményedj fel, amikor az előtted lévő súly, feladat, helyzet rémisztőnek tűnik, és tarts ki, amíg sikeres leszel.

 Az SBD Endure limitált kiadása ennek a kitartásodnak a szimbóluma. Szóval, ENDURE, mert akkor győzni fogsz.

 Most rövid ideig elérhető ez a korlátozott kiadású SBD színvilág.

Ennél pontosabb információkkal most még nem tudunk szolgálni a konkrét termékek tekintetében. Ha elég kitartó valaki, akkor lassan fény derül az SBD általunk is közzétett egyre inkább tisztuló videó és képanyagaiból, hogyan fog kinézni a november 27-től rendelhető széria. Addig is az igazán elszántak már válasz emailben vagy facebook/insta üzenetben leadhatják az előrendelésüket!

Összeségében december 6-áig vesszük fel az előrendeléseket, így még bekerülhet a karácsonyfa alá az új SBD cucc.

AZ ÚJ SÚLYEMELŐ TÉRDGUMI

 

 

Szép csendben, szinte fű alatt, két új terméke is kijött az SBD-nek az elmúlt hetekben. Az egyiket beharangoztuk (az új vastag szövetű kantáros és pólók) itt, a másikat viszont agyonhallgattuk. Most már van elég saját tapasztalat, hogy legalább egy szubjektív hangvételű beszámolót írhassunk a használatáról.

Azt tudni lehetett, hogy az SBD nem kapkodja el a fejlesztést, és csak a tökéletes elég jó nekik. Mint ahogy az erőemelő térdgumit is erőemelő versenyzők visszajelzései alapján fejlesztették ki, az új súlyemelő térdgumit súlyemelő és crossfit csúcsversenyzők közreműködésével alkották meg. Ez kb. olyan egyedülálló, mintha egy kormány az adókat az emberek és a vállalatok megkérdezésével szabná meg. Az előző mondatot olvasd el még egyszer.

Tehát a száraz statisztikák:

Az erőemelő térdgumihoz képest vékonyabb (a 7 milliméter helyett 5 milliméter vastag), és valamivel rövidebb is. A külső felülete erős bordázott vászon, nem a megszokott sima neoprén. Belső oldalán viszont nagyon finom antibakteriális bélés található, ami a korábbi térdgumihoz képest erősen visszavehet az oroszlánszagból. Új menő logó, szuper minőség érzet.

weightlifting-knee-sleeves-1.jpg

Hogy teljesített a magyar teszteken?

Országos bajnokságon előkelő helyezésű súlyemelők tesztje alapján: jól tart, nem akadályozza a mozgást, és nagy súlyos gyakorlatoknál jól jön a térdnek az a támogatás, amit ez nyújt. Komfort érzetet nyújtott a kísérleti alanyoknál. A térdet melegen tartja, és segít az emelésben.

Egy alany beszámolt arról, hogy ő még nem használt térdgumit, sőt övet sem, és szokatlan érzés volt neki, hogy valami fogja a térdét. Elszigetelt esetről beszélünk: az illető valószínűsíthető lakhelye egy barlang.

Erőemelőkkel végzett teszteken a legjobb felhasználási mód a könnyebb súlyos guggolásoknál volt (ugyanis nem fog annyira, mint az erőemelő térdgumi, de rugalmasabban kidob az alján), illetve meglepő módon a felhúzásoknál, mindkét fajtánál, de különösen a szumó húzásnál. Ebben a térdgumiban ugyanis nem akadt be a rúd, mint néha a standard térdgumiba - sőt csupasz térdnél is jobban vezeti a súlyt), és a felületi kiképzésének köszönhetően a súlyzórúd felcsúszik rajta, és még a legvadabb recézés sem kezdte ki az anyagát. 

A súlyemelő térdgumi felvétele és levétele könnyed álom az erőemelő gumiéhoz képest, úgyhogy finoman manikűrözött versenyzők sem változnak tömpe ujjú bányásszá a fel- és levétele közben. 

Természetesen erőemelőknél NEM ezt ajánljuk a versenyguggolásra, mert nem fog annyit, mint a másik térdgumi, azonban edzésre, megelőzésre és akár verseny felhúzáshoz is kiváló társ.

20201021_111007.jpg

A most november 7-8-án rendezett VII. Powerbuilder Kupán (most már PWB Kupa a hivatalos neve) élőben is látható, sőt kipróbálható lesz a súlyemelő térdgumi. Még pár új meglepetéssel is várunk az SBD standnál, de ez egyelőre titok.

A súlyemelő térdgumit itt tudod megrendelni, ha nem bírsz várni.

Azért gyere el a PWB Kupára, mert a szervezők egészen elképesztő színvonalat és show-t ígértek! Eddig is lenyűgőző volt a létszám és a szervezés, de most új szintre emelkedik a Kupa!

 

 

 

 

 

 

 

Angol szövet

hogyan teremnek az új erőemelő mezek és pólók?

Az 1950-es évek aranycsapatáról fennmaradt néhány legenda szerint a fiúk kijátszva a szigorú kommunista rezsim vámvizsgálatát erős seft-tevékenységet folytattak külföldi útjaik során. Magyarországon az egyik legkeresettebb, itthon beszerezhetetlennek számító luxusáru az angol szövet volt. A magyar futballtörténelmet meghatározó 1953-as londoni 6:3-as győzelmünk után az angol szövet számolatlan mennyiségben csúszott át a "csempészsoron"!

Az angol szövet a kompromisszumoktól mentes, kiváló minőség szinonimája volt, és a mai napig is az. 

Az SBD megalakulása óta ezt a megalkuvást nem ismerő, a részletekre való teljes odafigyelést jelentő hozzáállást követte a termékek fejlesztésénél és gyártásakor. Most viszont új szintre lépett ez a megszállottság: most már effektíve a fonálkészítést és a szövést is saját gyártósorukon végzik. 

A mai nappal elérhetővé vált új erőemelő mezek és pólók ilyen igazi "angol szövet" minőséget képviselnek. 

Az SBD sikeresen átalakította az erősport felszereléssel kapcsolatos minőségi elvárásokat, most pedig a sportruházat terén is felkészül a kitörésre. Ennek első két előfutárát láthatjuk a mostani új kollekcióban:

Külön női és férfi szabásmintájú erőemelő mez, illetve külön szabásmintájú pólók, amelyek innentől fogva nem limitált kiadásként, hanem a sztenderd áruként elérhetőek nálunk.

womens_sizes.png

 Ne érd be a tökéletes minőségnél kevesebbel: rendeld meg ma a tiédet!

 

 

 

A TÉRDGUMI ÖT LEGFONTOSABB ELŐNYE

Ivan Chakarov térdei összevetve a Te térdeiddel

 rts_amanda-23.jpg

Van, amit a vak is lát – mondá egy sebtiben kitalált görög bölcs.  

Azért hordj térdgumit edzésen, amiért olajat cserélsz az autódban: hogy megnöveld a gépezet élettartamát. Gépezet alatt itt a láb edzése alatt messze a legnagyobb terhelést kapó térdízületet értjük.

Ha guggoltál már életedben súllyal tudod, hogy a térd stabilitása elsődleges fontosságú a gyakorlat során.

Van azonban pár rejtettebb előny is, ha SBD térdgumit használsz:

1. Első a fent említett ízületi stabilitás és védelem.

2. Nagyobb súllyal tudsz dolgozni, ami nagyobb erőt és gyorsabb izomgyarapodást eredményez.

3. Ha már volt némi térdsérülésed, vagy térdfájásod, akkor a tapasztalatok szerint segít ezeket kiküszöbölni, de volt olyan is, akinél teljesen megszüntette a fájdalmat.

4. Egész edzésen rajtad lehet, anélkül, hogy le kellene tekergetned a lábadról, mint a térdbandázst, és nem szorítja el a vérkeringésed.

5. Bónusz: egy SBD térdgumi több évig megőrzi kiváló minőségét. 

 ivan-chakarov-a38e7d29-218c-4bb0-9bb3-821bf120356-resize-750.jpeg

Akkor pedig lássunk egy kivételt, ami erősíti a szabályt:

Az 1993-as Melbourneben rendezett súlyemelő világbajnokságon egy-két nappal a versenye előtt a bolgár Ivan Chakarov mintegy mellékesen guggolt 270 kg-al három Marianna-árok mélységű ismétlést. Öv, térdgumi, segítők és egyéb hacacáré nélkül. Ivanunk tudta nélkül ugyan, de húsz évvel később ez a videó lett az alapja a "No-no-no squat" elnevezésnek (miszerint semmi öv, semmi térdgumi vagy bandázs, és semmi segítő).

 Tanulság? Nagy az esély, hogy a családneved nem Chakarov, de attól még nagy súllyal és eredményesen akarsz guggolni, vagy lábra edzeni. Használj SBD térdgumit, hogy elérd ezt a célt.

Mit néz egy erőemelő bíró? - 7. rész - A felhúzás

Deadlift, Kreuzheben, становая тяга, peso muerto, mtrvý tah', 硬拉, مميت ...

 

Micsoda alkalom tovább mélyíteni tudásunkat az otthonlét hosszú perceiben! 

Ebben a videóban szinte minden lényeges információ benne van, ami alapján a bírók piros vagy fehér lámpát nyomkodnak a felhúzás gyakorlatodra.

Sok verseny múlt már az utolsó felhúzásokon, úgyhogy hegyezzétek a szemgolyókat.

 

süti beállítások módosítása